Ciasto lawa czyli Lava cake
Ciasto lawa to doskonały deser dla prawdziwych smakoszy chocolate. Jego unikalna cecha to kosmetyczny wygląd, dzięki któremu po przekrojeniu z ciasta wylewa się pyszna czekoladowa lava.
Składniki
- 170 g gorzkiej czekolady
- 170 g masla
- 4 jajka
- 80 g cukru
- 35 g mąki
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
W garnku, na małym ogniu, rozpuść masło i czekoladę. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej masy, a następnie odstaw do ostudzenia.
W międzyczasie ubij jajka z cukrem, a następnie dodaj do nich ostudzoną czekoladową masę.
Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj ciasto.
Wysmaruj foremki masłem, a następnie napełnij je ciastem do ¾ wysokości.
Piecz ciasto w piekarniku przez około 15 minut. Najważniejsze, aby ciasto nie upiekło się do końca – dzięki temu uzyskasz efekt \lawy\7. Po wyjęciu z piekarnika odstaw ciasto na kilka minut, a następnie przekrój delikatnie i podawaj na talerzu.