REKLAMA

Ciasto lawa czyli Lava cake

Ciasto lawa to doskonały deser dla prawdziwych smakoszy chocolate. Jego unikalna cecha to kosmetyczny wygląd, dzięki któremu po przekrojeniu z ciasta wylewa się pyszna czekoladowa lava.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 170 g gorzkiej czekolady Dodano do
  • 170 g masla Dodano do
  • 4 jajka Dodano do
  • 80 g cukru Dodano do
  • 35 g mąki Dodano do
REKLAMA

Procedura

75 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

2. Krok

W garnku, na małym ogniu, rozpuść masło i czekoladę. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej masy, a następnie odstaw do ostudzenia.

3. Krok

W międzyczasie ubij jajka z cukrem, a następnie dodaj do nich ostudzoną czekoladową masę.

4. Krok

Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj ciasto.

5. Krok

Wysmaruj foremki masłem, a następnie napełnij je ciastem do ¾ wysokości.

6. Krok

Piecz ciasto w piekarniku przez około 15 minut. Najważniejsze, aby ciasto nie upiekło się do końca – dzięki temu uzyskasz efekt \lawy\7. Po wyjęciu z piekarnika odstaw ciasto na kilka minut, a następnie przekrój delikatnie i podawaj na talerzu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy