REKLAMA

Ciasto lawa czyli Lava cake

Ciasto lawa to doskonały deser dla prawdziwych smakoszy chocolate. Jego unikalna cecha to kosmetyczny wygląd, dzięki któremu po przekrojeniu z ciasta wylewa się pyszna czekoladowa lava.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 170 g gorzkiej czekolady Dodano do
  • 170 g masla Dodano do
  • 4 jajka Dodano do
  • 80 g cukru Dodano do
  • 35 g mąki Dodano do
REKLAMA

Procedura

75 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

2. Krok

W garnku, na małym ogniu, rozpuść masło i czekoladę. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej masy, a następnie odstaw do ostudzenia.

3. Krok

W międzyczasie ubij jajka z cukrem, a następnie dodaj do nich ostudzoną czekoladową masę.

4. Krok

Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj ciasto.

5. Krok

Wysmaruj foremki masłem, a następnie napełnij je ciastem do ¾ wysokości.

6. Krok

Piecz ciasto w piekarniku przez około 15 minut. Najważniejsze, aby ciasto nie upiekło się do końca – dzięki temu uzyskasz efekt \lawy\7. Po wyjęciu z piekarnika odstaw ciasto na kilka minut, a następnie przekrój delikatnie i podawaj na talerzu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy