REKLAMA
Ciasto kruche
Ciasteczka Linzer na Boże Narodzenie i Wielkanoc są po prostu nie do przegapienia!
REKLAMA
Składniki
porcje
12
- 210 g Zwykła mąka
- 140 g masło
- 70 g Cukier puder
- 1 jajko
- Skórka z cytryny
- cukier waniliowy
- Szczypta soli
- Dżem do nadzienia
- Czekolada do oblewania
- Orzechy włoskie do dekoracji
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
55 min.
1. Krok
W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki i wyrób gładkie, kruche ciasto.
2. Krok
Posypać mąką stolnicę i rozwałkować na niej ciasto na grubość około 3-4 mm. Użyj foremek do wycinania różnych kształtów, ja używam mniejszych okrągłych foremek do pierników.
3. Krok
Umieść pokrojone herbatniki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 6 minut.
4. Krok
Po upieczeniu ostudzić i połączyć oba krążki dżemem. Następnie można je oblać czekoladą i udekorować orzechami włoskimi.