REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/u2uJDADaKc1TMS1TWo5t/ac67e8d47050d81937adeebacf664f.png)
Ciasto kakaowe bez mleka
Przepis na smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto kakaowe dla każdego, kto nie może lub nie chce spożywać mleka.
REKLAMA
Składniki
porcje
12
- 200 g Zwykła mąka
- 200 g Cukier
- 3 Kawałki jajka
- 100 ml oleje
- 1 łyżka Przyprawy do piernika
- 1 Pakiet Proszek do pieczenia
- 3 łyżki kakao w proszku
- Sok i starta skórka z cytryny
- Szczypta
- olej kokosowy
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
50 min.
1. Krok
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki - mąkę, cukier, kakao w proszku, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sól.
2. Krok
W innej misce ubić jajka z olejem, dodać sok i startą skórkę z cytryny.
3. Krok
Dodaj mieszaninę jajek na gładko do suchych składników i ugniataj na jednolite ciasto.
4. Krok
Nasmaruj formę do ciasta olejem kokosowym i równomiernie wlej do niej ciasto.
5. Krok
Piec to ciasto kakaowe bez mleka w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Ciasto jest gotowe, gdy wbita w nie wykałaczka pozostaje sucha.
6. Krok
Gotowe ciasto należy pozostawić do ostygnięcia, a następnie można je podawać.