REKLAMA

Źródło: A_Lein from Getty Images

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką

Pyszne, lekkie ciasto z lekko kwaskowatym rabarbarem i kruchą kruszonką. Idealne na letnie popołudnie z kubkiem ulubionej herbaty.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

ciasto

  • 2 Okulary mąki pszennej Dodano do
  • 1 szklankę cukru Dodano do
  • 1 szklankę jogurtu naturalnego Dodano do
  • 12 Okulary oleju Dodano do
  • 2 Sztuka jajka Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do

nadzienie

  • 500 g rabarbaru Dodano do
  • 5 łyżki cukru Dodano do

kruszonka

  • 1 szkło mąki pszennej Dodano do
  • 12 Okulary cukru Dodano do
  • 100 g masla Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Zaczniemy od przygotowania ciasta. W dużej misce mieszamy mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka, jogurt i olej. Mieszamy do połączenia składników.

2. Krok

Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. W miseczce mieszamy go z cukrem.

3. Krok

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy rabarbar.

4. Krok

Kruszonkę robimy, łącząc mąkę z cukrem, a potem dodając masło. Rozcieramy składniki palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Posypujemy nią ciasto.

5. Krok

Pieczemy ciasto około 60 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy