Źródło: kabVisio from Getty Images
Ciasto gruszkowe z sernikiem
Ten deser jest dla mnie synonimem jesieni, a jego przygotowanie jest nie tylko łatwe, ale i bardzo przyjemne. Kremowy twaróg, soczyste gruszki i chrupiące ciasto tworzą idealną harmonię smaków, która z pewnością przypadnie do gustu.
Składniki
- 350 g Mąka półgruboziarnista
- 200 g Cukier
- 1 bal Cukier waniliowy
- 200 g Masło
- 1 Łyżka Proszek do pieczenia
- szczypta soli
- 2 szt jajko
- 4 szt gruszki
- 500 g Twaróg
- 1 Opakowanie Budyń w proszku
- 100 ml Mleko
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw należy przygotować ciasto. Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier, połowę cukru waniliowego, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj wszystko razem i dodaj masło pokrojone na kawałki oraz jedno jajko. Wyrabiamy gładkie ciasto, które zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
W międzyczasie przygotować nadzienie. W dużej misce połącz twaróg, pozostały cukier, jajka, drugą część cukru waniliowego i budyń w proszku i wszystko dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Natłuść formę do ciasta i rozwałkuj ciasto, aby uformować dno i brzegi. Rozłóż na nim równomiernie masę twarogową i ułóż na wierzchu plasterki gruszki.
Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku przez około 45 minut do uzyskania złotego koloru.
Ciasto gruszkowe z twarogiem ostudzić, a następnie podawać. Jest świetne zarówno na ciepło, jak i schłodzone.