Źródło: Freepik
Ciasto francuskie z serem feta i szpinakiem
Dzięki odpowiedniej równowadze między pożywnymi warzywami i pobłażliwymi serami, to ciasto serowo-szpinakowe z ciastem francuskim jest daniem, które warto zapamiętać.
Składniki
- 1 arkusz Gotowe ciasto francuskie
- 1 łyżka stołowa oliwa z oliwek
- 1 Mała cebula, drobno posiekana
- 3 ząbki Czosnek, mielony
- 500 g świeży szpinak
- 200 g Pokruszony ser feta
- 100 g starty ser Cheddar
- 2 Jajka, ubite
- Sól i czarny pieprz do smaku
- 1 żółtko jajka, ubite do posmarowania pędzlem
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem), dzięki czemu ciasto uzyska piękny, złocistobrązowy kolor.
Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę, upewniając się, że nie przepełnia ona patelni. Ważne jest, aby nie spieszyć się z tym krokiem, ponieważ odpowiednio skarmelizowana cebula znacząco wpływa na ogólny smak ciasta.
Gdy cebula stanie się półprzezroczysta (około 5 minut), dodaj mielony czosnek i smaż przez kolejną minutę lub dwie, aż stanie się aromatyczny. Nie spiesz się z tym krokiem, aby smaki pięknie się połączyły.
Dodaj świeży szpinak na patelnię. Na początku może ci się wydawać, że jest go za dużo, ale pamiętaj, że szpinak znacznie zmniejsza swoją objętość po ugotowaniu. Gotuj, aż zwiędnie i upewnij się, że jest dobrze odsączony, wyciskając nadmiar wody. Dzięki temu ciasto nie stanie się zbyt wodniste.
Przełóż masę szpinakową do dużej miski. Poczekaj, aż nieco ostygnie, a następnie dodaj dwa rodzaje sera, roztrzepane jajka, sól i pieprz. Ważne jest, aby upewnić się, że szpinak nie jest zbyt gorący na tym etapie, ponieważ może zacząć gotować jajka.
Rozwałkuj ciasto francuskie i przenieś je do formy do pieczenia. Nakłuj spód widelcem. Ta technika, znana jako dokowanie, zapobiegnie nadmiernemu puchnięciu ciasta podczas pieczenia.
Wylej mieszankę szpinaku i sera na ciasto francuskie, równomiernie rozprowadzając.
Złóż zachodzące na siebie ciasto i posmaruj wierzch ubitym żółtkiem. Zapewni to piękne, błyszczące wykończenie ciasta.
Piec przez 25-30 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące. Dobrą wskazówką jest umieszczenie ciasta niżej w piekarniku; zapobiegnie to rozmoczeniu spodu.
Pozostaw ciasto do ostygnięcia na kilka minut przed podaniem, aby nadzienie miało czas zastygnąć.