REKLAMA

Źródło: Freepik

Ciasto francuskie z serem feta i szpinakiem

Dzięki odpowiedniej równowadze między pożywnymi warzywami i pobłażliwymi serami, to ciasto serowo-szpinakowe z ciastem francuskim jest daniem, które warto zapamiętać.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 1 arkusz Gotowe ciasto francuskie Dodano do
  • 1 łyżka stołowa oliwa z oliwek Dodano do
  • 1 Mała cebula, drobno posiekana Dodano do
  • 3 ząbki Czosnek, mielony Dodano do
  • 500 g świeży szpinak Dodano do
  • 200 g Pokruszony ser feta Dodano do
  • 100 g starty ser Cheddar Dodano do
  • 2 Jajka, ubite Dodano do
  • Sól i czarny pieprz do smaku Dodano do
  • 1 żółtko jajka, ubite do posmarowania pędzlem Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem), dzięki czemu ciasto uzyska piękny, złocistobrązowy kolor.

2. Krok

Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę, upewniając się, że nie przepełnia ona patelni. Ważne jest, aby nie spieszyć się z tym krokiem, ponieważ odpowiednio skarmelizowana cebula znacząco wpływa na ogólny smak ciasta.

3. Krok

Gdy cebula stanie się półprzezroczysta (około 5 minut), dodaj mielony czosnek i smaż przez kolejną minutę lub dwie, aż stanie się aromatyczny. Nie spiesz się z tym krokiem, aby smaki pięknie się połączyły.

4. Krok

Dodaj świeży szpinak na patelnię. Na początku może ci się wydawać, że jest go za dużo, ale pamiętaj, że szpinak znacznie zmniejsza swoją objętość po ugotowaniu. Gotuj, aż zwiędnie i upewnij się, że jest dobrze odsączony, wyciskając nadmiar wody. Dzięki temu ciasto nie stanie się zbyt wodniste.

5. Krok

Przełóż masę szpinakową do dużej miski. Poczekaj, aż nieco ostygnie, a następnie dodaj dwa rodzaje sera, roztrzepane jajka, sól i pieprz. Ważne jest, aby upewnić się, że szpinak nie jest zbyt gorący na tym etapie, ponieważ może zacząć gotować jajka.

6. Krok

Rozwałkuj ciasto francuskie i przenieś je do formy do pieczenia. Nakłuj spód widelcem. Ta technika, znana jako dokowanie, zapobiegnie nadmiernemu puchnięciu ciasta podczas pieczenia.

7. Krok

Wylej mieszankę szpinaku i sera na ciasto francuskie, równomiernie rozprowadzając.

8. Krok

Złóż zachodzące na siebie ciasto i posmaruj wierzch ubitym żółtkiem. Zapewni to piękne, błyszczące wykończenie ciasta.

9. Krok

Piec przez 25-30 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące. Dobrą wskazówką jest umieszczenie ciasta niżej w piekarniku; zapobiegnie to rozmoczeniu spodu.

10. Krok

Pozostaw ciasto do ostygnięcia na kilka minut przed podaniem, aby nadzienie miało czas zastygnąć.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2153 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Deser

1518 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy