REKLAMA

Źródło: Pexels

Ciasto dyniowe

Idealna propozycja na jesienny deser.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 1 porcja ciasta kruchego Dodano do
  • 1 kg dyni Dodano do
  • 1 łyżeczka cynamonu Dodano do
  • 14 łyżeczki gałki muszkatołowej Dodano do
  • 14 łyżeczki imbiru Dodano do
  • 14 łyżeczki sól Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

Ciasto francuskie lub kruche rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty.

2. Krok

Dynię obrać, usunąć pestki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

3. Krok

W dużej misce wymieszać cukier, brązowy cukier, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i sól. Dodać jajka, mleko i śmietankę i dokładnie wymieszać.

4. Krok

Wlać masę dyniową do ciasta i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45-50 minut, aż ciasto będzie złociste, a masa dyniowa będzie odchodziła od łyżki.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy