REKLAMA
Źródło: Pexels
Ciasto dyniowe
Idealna propozycja na jesienny deser.
REKLAMA
Składniki
porcje
12
- 1 porcja ciasta kruchego
- 1 kg dyni
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1⁄4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1⁄4 łyżeczki imbiru
- 1⁄4 łyżeczki sól
- 2 jajka
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
70 min.
1. Krok
Ciasto francuskie lub kruche rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty.
2. Krok
Dynię obrać, usunąć pestki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3. Krok
W dużej misce wymieszać cukier, brązowy cukier, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i sól. Dodać jajka, mleko i śmietankę i dokładnie wymieszać.
4. Krok
Wlać masę dyniową do ciasta i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45-50 minut, aż ciasto będzie złociste, a masa dyniowa będzie odchodziła od łyżki.