REKLAMA
Źródło: Pixabay
Ciasto drożdżowe z suchych drożdży
Łatwe w przygotowaniu, puszyste i aromatyczne ciasto drożdżowe z suchych drożdży. Idealne na różnego rodzaju drożdżowce, bułki czy pączki.
REKLAMA
Składniki
porcje
10
- 500 g mąki pszennej
- 10 g suchych drożdży
- 100 g cukru
- 250 ml mléka
- 80 g margaryny lub masła
- szczypta soli
- 1 jajko
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
120 min.
1. Krok
Mleko podgrzewamy do temperatury pokojowej. Margarynę lub masło roztapiamy i studzimy.
2. Krok
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól i drożdże. Mieszamy.
3. Krok
Do mąki dodajemy jajko, mleko i tłuszcz. Wszystko razem wyrabiamy na gładką, elastyczną masę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy nieco mleka. Jeśli jest zbyt rzadkie - dosypujemy mąki.
4. Krok
Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
5. Krok
Po tym czasie ciasto wyrabiamy jeszcze raz i możemy formować dowolne wypieki.