REKLAMA

Źródło: Pixabay

Ciasto drożdżowe z suchych drożdży

Łatwe w przygotowaniu, puszyste i aromatyczne ciasto drożdżowe z suchych drożdży. Idealne na różnego rodzaju drożdżowce, bułki czy pączki.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 10 g suchych drożdży Dodano do
  • 100 g cukru Dodano do
  • 250 ml mléka Dodano do
  • 80 g margaryny lub masła Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Mleko podgrzewamy do temperatury pokojowej. Margarynę lub masło roztapiamy i studzimy.

2. Krok

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól i drożdże. Mieszamy.

3. Krok

Do mąki dodajemy jajko, mleko i tłuszcz. Wszystko razem wyrabiamy na gładką, elastyczną masę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy nieco mleka. Jeśli jest zbyt rzadkie - dosypujemy mąki.

4. Krok

Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.

5. Krok

Po tym czasie ciasto wyrabiamy jeszcze raz i możemy formować dowolne wypieki.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy