REKLAMA

Źródło: A_Lein from Getty Images

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Puszyste ciasto drożdżowe z kwaśnym rabarbarem i słodką kruszonką. Idealne na letnie popołudnie.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Ciasto

  • 25 g świeże drożdże Dodano do
  • 1 szkło mleko Dodano do
  • 2 szkło Mąka pszenna Dodano do
  • 3 łyżki cukier Dodano do
  • 1 szczypta sól Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 100 g masło Dodano do

Nadzienie

  • 500 g rabarbar Dodano do
  • 1 szkło cukier Dodano do

Kruszonka

  • 12 szkło Mąka pszenna Dodano do
  • 12 szkło cukier puder Dodano do
  • 50 g masło Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z łyżką cukru. Odstaw na 15 minut, aż zaczną pracować.

2. Krok

Do miski wsyp mąkę, resztę cukru, sól, jajko i pokrojone w kostkę masło. Dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.

3. Krok

Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, aż podwoi swoją objętość.

4. Krok

Rabarbar obierz i pokrój w kawałki, wymieszaj z cukrem.

5. Krok

Wyłóż ciasto do natłuszczonej formy, na wierzch wyłóż rabarbar.

6. Krok

Przygotuj kruszonkę: W mise rozgnieć masło z mąką i cukrem pudrem.

7. Krok

Posyp ciasto kruszonką i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy