REKLAMA
Źródło: A_Lein from Getty Images
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Puszyste ciasto drożdżowe z kwaśnym rabarbarem i słodką kruszonką. Idealne na letnie popołudnie.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
Ciasto
- 25 g świeże drożdże
- 1 szkło mleko
- 2 szkło Mąka pszenna
- 3 łyżki cukier
- 1 szczypta sól
- 1 jajko
- 100 g masło
Nadzienie
- 500 g rabarbar
- 1 szkło cukier
Kruszonka
- 1⁄2 szkło Mąka pszenna
- 1⁄2 szkło cukier puder
- 50 g masło
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
120 min.
1. Krok
Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z łyżką cukru. Odstaw na 15 minut, aż zaczną pracować.
2. Krok
Do miski wsyp mąkę, resztę cukru, sól, jajko i pokrojone w kostkę masło. Dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
3. Krok
Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, aż podwoi swoją objętość.
4. Krok
Rabarbar obierz i pokrój w kawałki, wymieszaj z cukrem.
5. Krok
Wyłóż ciasto do natłuszczonej formy, na wierzch wyłóż rabarbar.
6. Krok
Przygotuj kruszonkę: W mise rozgnieć masło z mąką i cukrem pudrem.
7. Krok
Posyp ciasto kruszonką i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.