Ciasto bez mleka
Szybkie i puszyste ciasto cytrynowe bez mleka.
Składniki
Kosz
- 254 jajko
- 200 g cukier kryształ
- 100 g olej słonecznikowy
- 100 g woda
- 1 skórka cytrynowa
- 1 Pakiet proszek do pieczenia
Krem cytrynowy
- 100 ml sok z cytryny
- 100 ml soku pomarańczowego
- 2 łyżki cukier kryształ
- 2 łyżki mąka samozbrylająca
Najnowsze ulotki
Procedura
Ubijemy jajka, dodajemy cukier i ponownie ubijamy mikserem ręcznym. Dodajemy olej, wodę i mieszamy razem.
Źródło: Youtube
Mąkę z proszkiem do pieczenia dodajemy do miski razem z startą skórką i mieszamy.
Źródło: Youtube
Stopniowo dodajemy suche składniki do mieszanki ubitych jajek i mieszamy do ciasta.
Źródło: Youtube
Ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej mąką formy. Pieczemy 40 minut w 180°C.
Źródło: Youtube
Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy nadzienie cytrynowe. Wszystkie składniki nadzienia mieszamy w garnku i podgrzewamy, aż powstanie gęstszy krem. Zdejmujemy z ognia i pozwalamy ostygnąć.
Źródło: Youtube
Upieczone i ostudzone ciasto przekrawamy na pół, wlewamy na nie przygotowany krem cytrynowy i kładziemy na wierzch drugą połówkę ciasta.
Źródło: Youtube
Posypemy pudrem cukrowym i możemy podawać do herbaty lub kawy :) Smacznego
Źródło: Youtube