REKLAMA

Źródło: FB: Najlepsze przepisy z filmami i nie tylko

Ciastka Francuskie z kremem budyniowym

Przepis na ciastka francuskie z kremem budyniowym, który dobrze komponuje się z kawą lub herbatą.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 2 opakowanie ciasta francuskiego Dodano do
  • 500 ml Mleka Dodano do
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru Dodano do
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego Dodano do
  • 4 łyżki cukru Dodano do
  • 2 duży jabłka Dodano do
  • 1 ks jajko Dodano do
  • 1 Łyżka masla Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Aby przygotować krem, zagotuj około 350 ml mleka z 2 łyżkami cukru i ekstraktem smakowym.

2. Krok

Do pozostałego mleka dodać żółtko i budyń w proszku. Wymieszać.

3. Krok

Stopniowo wlewać mleko i budyń do gotującego się mleka, ciągle mieszając, np. trzepaczką kuchenną. Ugotowany krem przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.

4. Krok

Jabłka obrać i pokroić w plasterki.

5. Krok

Roztop masło na patelni i dodaj do niego jabłka. Dusić na średnim ogniu przez około 5 minut. Następnie dodać 2 łyżki cukru i chwilę gotować.

6. Krok

Rozwiń ciasto francuskie i przekrój je wzdłuż na pół. Następnie pokrój na prostokąty. Na środek każdego z nich nałożyć łyżkę kremu i jabłka. Złożyć prostokąty i docisnąć boki widelcem. Zrób dwa nacięcia na środku.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy