REKLAMA

Źródło: FB: Najlepsze przepisy z filmami i nie tylko

Ciastka Francuskie z kremem budyniowym

Przepis na ciastka francuskie z kremem budyniowym, który dobrze komponuje się z kawą lub herbatą.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 2 opakowanie ciasta francuskiego Dodano do
  • 500 ml Mleka Dodano do
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru Dodano do
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego Dodano do
  • 4 łyżki cukru Dodano do
  • 2 duży jabłka Dodano do
  • 1 ks jajko Dodano do
  • 1 Łyżka masla Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Aby przygotować krem, zagotuj około 350 ml mleka z 2 łyżkami cukru i ekstraktem smakowym.

2. Krok

Do pozostałego mleka dodać żółtko i budyń w proszku. Wymieszać.

3. Krok

Stopniowo wlewać mleko i budyń do gotującego się mleka, ciągle mieszając, np. trzepaczką kuchenną. Ugotowany krem przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.

4. Krok

Jabłka obrać i pokroić w plasterki.

5. Krok

Roztop masło na patelni i dodaj do niego jabłka. Dusić na średnim ogniu przez około 5 minut. Następnie dodać 2 łyżki cukru i chwilę gotować.

6. Krok

Rozwiń ciasto francuskie i przekrój je wzdłuż na pół. Następnie pokrój na prostokąty. Na środek każdego z nich nałożyć łyżkę kremu i jabłka. Złożyć prostokąty i docisnąć boki widelcem. Zrób dwa nacięcia na środku.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy