Źródło: FB: Najlepsze przepisy z filmami i nie tylko
Ciastka Francuskie z kremem budyniowym
Przepis na ciastka francuskie z kremem budyniowym, który dobrze komponuje się z kawą lub herbatą.
Składniki
- 2 opakowanie ciasta francuskiego
- 500 ml Mleka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 4 łyżki cukru
- 2 duży jabłka
- 1 ks jajko
- 1 Łyżka masla
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować krem, zagotuj około 350 ml mleka z 2 łyżkami cukru i ekstraktem smakowym.
Do pozostałego mleka dodać żółtko i budyń w proszku. Wymieszać.
Stopniowo wlewać mleko i budyń do gotującego się mleka, ciągle mieszając, np. trzepaczką kuchenną. Ugotowany krem przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.
Jabłka obrać i pokroić w plasterki.
Roztop masło na patelni i dodaj do niego jabłka. Dusić na średnim ogniu przez około 5 minut. Następnie dodać 2 łyżki cukru i chwilę gotować.
Rozwiń ciasto francuskie i przekrój je wzdłuż na pół. Następnie pokrój na prostokąty. Na środek każdego z nich nałożyć łyżkę kremu i jabłka. Złożyć prostokąty i docisnąć boki widelcem. Zrób dwa nacięcia na środku.