Źródło: madeleinesteinbach from Canva
Ciasteczka świąteczne
Każdego roku, kiedy tylko zaczynam czuć świąteczny nastrój, zabieram się za robienie tych ciasteczek.
Składniki
- 350 g mąki
- 200 g masla
- 100 g cukru pudru
- 2 ks jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1⁄2 łyżeczki imbiru
- szczypta soli
- cukier puder
- dżem
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
W misce mieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, goździki, imbir i sól.
W drugiej misce ucieramy masło z cukrem, a następnie dodajemy jajka.
Dalej mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Następnie dodajemy suche składniki do mokrych - warto to robić stopniowo, by uniknąć powstania grudek.
Formujemy ciasto i rozwałkowujemy na grubość około 5mm.
Za pomocą foremek do ciasteczek wykrawamy dowolne kształty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 15 minut, lub aż ciasteczka zaczną się delikatnie rumienić.
Skleić ciastka dżemem.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.