Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko
Ciasteczka maślane świąteczne
Zapach maślanych ciasteczek wydobywający się z piekarnika, udekorowanych kolorowym lukrem, to jeden z najpiękniejszych zapachów Świąt. Zrób je ze mną!
Składniki
- 250 g masla
- 1 szkło cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 ks jajko
- 31⁄2 Okulary mąki
- 1⁄2 łyżeczki soli
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Do miski wrzuć miękkie masło, dodaj do niego cukier, wanilię, jajko, mąkę oraz sól. Użyj miksera lub ręcznie zestaw wszystko w jednolitą masę. Ciasto powinno być elastyczne i nie przyklejać się do rąk.
Wałkuj ciasto na grubość około 5 mm. Następnie dowolnymi foremkami wycinaj ciasteczka.
Na środku każdego ciasteczka można umieścić nadzienie - dżem, nutellę lub białko - w zależności od preferencji. Istotne jest jednak, aby nie przesadzić z ilością, by nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia.
Piecz ciasteczka w piekarniku przez około 10-15 minut, do zrumienienia. Pamiętaj, że czas pieczenia może zależeć od wielkości ciasteczek i mocy piekarnika.