Źródło: Pixabay
Chrupiące, przyprawione i wędzone pałeczki z kurczaka
Ten łatwy w przygotowaniu przepis na wędzone udka z kurczaka zawiera wspaniałe połączenie wędzonych, pikantnych i słodkich smaków. Idealne na rodzinnego grilla, to danie sprawi, że wszyscy będą zadowoleni z soczystego i soczystego kurczaka, co czyni go idealnym komfortowym jedzeniem!
Składniki
- 8 podudzia z kurczaka
- 2 łyżki stołowe czosnku w proszku
- 2 łyżki stołowe cebuli w proszku
- 2 łyżki stołowe Papryki
- 1 łyżka stołowa Zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka stołowa soli
- 1 łyżka stołowa brązowego cukru
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- Garść wiórków hikorowych do wędzenia
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od opłukania udek kurczaka i osuszenia ich ręcznikiem kuchennym.
W misce wymieszaj czosnek w proszku, cebulę w proszku, paprykę, czarny pieprz, sól i brązowy cukier. Będzie to sucha mieszanka.
Posmaruj podudzia oliwą z oliwek, a następnie równomiernie pokryj je suchą mieszanką przypraw. Pozostawić na około godzinę.
Rozgrzej wędzarnię do 225 stopni Fahrenheita (107 stopni Celsjusza). Dodaj wiórki hikorowe dla dodatkowego aromatu dymu.
Umieść podudzia w wędzarni i pozwól im gotować się przez około 1 godzinę. Pamiętaj, aby obracać je co 20 minut w celu równomiernego upieczenia.
Sprawdź temperaturę wewnętrzną za pomocą termometru do mięsa. Kurczak jest gotowy, gdy osiągnie temperaturę wewnętrzną 165 stopni Fahrenheita (74 stopnie Celsjusza).
Wyjąć podudzia z wędzarni i pozwolić im odpocząć przez około 10 minut przed podaniem.