Chlebek bananowy fit
Prosty, smaczny i odpowiedni przepis zarówno dla wegan, jak i nie-vegan.
Składniki
- 2 kawałek dojrzałe banany
- szczypta Sól
- 1⁄2 łyżeczka Cynamon
- 11⁄2 łyżeczka proszek do pieczenia
- 4 łyżka stołowa orzechy włoskie
- 170 g mąka orkiszowa razowa
- 70 g drobne płatki owsiane
- 120 ml syrop z agawy
- 4 łyżka stołowa mleko roślinne
- 4 łyżka stołowa Rozpuszczonego oleju kokosowego
- 30 g czekolada gorzka
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Będziemy potrzebować 20cm formy silikonowej.
W misce rozgniatamy banany i dodajemy wszystkie mokre składniki.
W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki i orzechy (rozbijamy na mniejsze kawałki). Dodajemy do mokrej mieszaniny i mieszamy + dodajemy na kawałki posiekanej czekolady.
Podgrzewamy piekarnik do 180 stopni na 30 minut, następnie obniżamy temperaturę do 150 stopni i przykrywamy chleb papierem do pieczenia, aby nie spalił się na wierzchu i pieczemy jeszcze 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia w formie.
Podajemy z masłem orzechowym, domowym dżemem, greckim jogurtem, lub po prostu samym. Smacznego!