REKLAMA
Źródło: Canva
Chleb pełnoziarnisty
Zdrowy chleb pełnoziarnisty z nasionami słonecznika.
REKLAMA
Składniki
porcje
2
- 3 kubki mąka orkiszowa
- 3 kubki mąka razowa
- 3 kubki ciepła woda
- 2 łyżka stołowa nasiona słonecznika
- 1 łyżka stołowa aktywne suche drożdże
- 1 łyżka stołowa cukier
- 1 łyżka stołowa olej
- 1 łyżka stołowa ocet
- 1 łyżeczka Sól
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
120 min.
1. Krok
W większej misce mieszamy ciepłą wodę z drożdżami i cukrem. Pozostawiamy ciasto, aby po chwili dodać olej z octem.
2. Krok
Do zakwasu stopniowo dosypujemy mąkę i sól. Powstaje ciasto, które jest rzadkie i lepkie.
3. Krok
Zostawiamy koszyk na pełnoziarnisty chleb na około godzinę, aby kisnął w ciepłym miejscu.
4. Krok
Po wyrośnięciu ciasta, przenieśmy je za pomocą szpachelki do natłuszczonej i obsypanej mąką formy do pieczenia.
5. Krok
Chleb pełnoziarnisty nacinamy na wierzchu i posypujemy nasionami słonecznika. Pieczemy go w nagrzanym piekarniku do 185°C około 50 minut.