REKLAMA
Chleb orkiszowy
Bardzo prosty i szybki przepis na chleb
REKLAMA
Składniki
porcje
10
- 300 g mąka orkiszowa razowa
- 250 g mąka orkiszowa
- 550 ml Ciepła woda
- 1 Bagietka suszone drożdże
- 1 łyżeczka Cukier brązowy
- 1 łyżeczka ocet
- 1 łyżeczka Sól
- 1 łyżka stołowa Oliwa z oliwek extra virgin
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
140 min.
1. Krok
Do piekarnika wlewamy ciepłą wodę, dodajemy cukier i wsypujemy mąkę wymieszaną z suszonym drożdżami, ocet, olej, kminek i sól.
2. Krok
Przełączamy na program "Szybko", który u mnie trwa 2,10 godzin.
3. Krok
Po upieczeniu pozostawiamy chleb w formie i smarujemy górę solanką. Pozostawiamy na kolejne 10-15 min. w piekarni do odpoczynku.
4. Krok
Następnie ostrożnie wyjmujemy chleb i pozostawiamy go do całkowitego wystudzenia na ruszcie. Podajemy kiedykolwiek i z czymkolwiek :)
5. Krok
Jeśli zainspirowałeś się, życzę ci smacznego! :)