Chleb orkiszowy na drożdżach
Chrupiący i pyszny domowy chleb gryczany z nasionami sezamu.
Składniki
- 500 g mąka orkiszowa razowa
- 1 łyżeczka aktywne suche drożdże
- 300 ml ciepła woda
- 1 łyżka stołowa oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżka stołowa ziarno sezamu
- 1 łyżeczka cukier
Najnowsze ulotki
Procedura
Ciasto na chleb orkiszowy zagniatamy za pomocą robota kuchennego. Mieszamy mąkę z drożdżami, cukrem i wodą. W połowie wyrabiania dodajemy jeszcze sól i olej.
Źródło: Youtube
Rozwałkowane ciasto powinno być sztywne i nie rozrywać się.
Źródło: Youtube
Ciąsto wymieszane z oliwą z oliwek zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia przez co najmniej godzinę.
Na posypanej desce wałkujemy ciasto i przekładamy je do formy bochenka.
Przenosimy to do formy do pieczenia, która jest wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy wodą i posypujemy nasionami sezamu.
Źródło: Youtube
Poczekamy kolejne 45 minut, aż ciasto ponownie wyrośnie i możemy go włożyć do nagrzanego piekarnika na 200°C. Chleb gryczany pieczemy około 25 do 30 minut. Na dno piekarnika wstawiamy pojemnik z wodą.
Po upieczeniu smacznego chleba orkiszowego wyjmujemy go z blachy i pozwalamy mu ostygnąć na kratce.