REKLAMA
Źródło: clubfoto from Getty Images Signature
Chleb drożdżowy
Ten przepis to prosty sposób na przygotowanie w domu chrupiącego chleba na drożdżach.
REKLAMA
Składniki
porcje
1
- 500 g mąka zwykła specjalna
- 1 łyżeczka Sól
- 2 łyżeczki cukier
- 7 g Suche drożdże
- 300 ml woda
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
180 min.
1. Krok
W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże.
2. Krok
Stopniowo dodawaj wodę i mieszaj ciasto, dopóki nie stanie się gładkie i elastyczne.
3. Krok
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu do dwukrotnego rozmiaru, około 2 godziny.
4. Krok
Ciasto często wyrabiamy na oprószonej mąką desce i formujemy w kształcie chleba. Pozostawiamy na chwilę, aby wyrosło.
5. Krok
Włóż chleb do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 40 minut. Po upieczeniu pozostaw chleb do ostygnięcia na ruszcie.