REKLAMA

Źródło: Ira Taskova from Canva

Chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa to tradycyjny, słodki chleb, który jest częścią kuchni żydowskiej, ale jest również bardzo popularny w Polsce. Jest delikatny, lekko słodki i idealny jako dodatek do porannej kawy lub herbaty.

REKLAMA

Składniki

porcje
2
  • 12 kg Mąka pszenna Dodano do
  • 20 g drożdże świeże Dodano do
  • 100 g cukier Dodano do
  • 1 szkło mleko Dodano do
  • 5 g sól Dodano do
  • 2 ks jajka Dodano do
  • 50 g masło Dodano do
  • 1 ks żółtko do posmarowania Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki, wymieszaj i zostaw na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

2. Krok

Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj cukier, sól, jajka, masło i rozpuszczone drożdże. Wymieszaj składniki, a następnie zagnieć ciasto.

3. Krok

Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

4. Krok

Podziel ciasto na 3 równe części, zrób z nich wałki i zapleć w warkocz. Przełóż warkocz na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

5. Krok

Pozostaw chałkę jeszcze na 20 minut, aby nieco podrosła. Następnie posmaruj ją żółtkiem.

6. Krok

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy