Źródło: Ira Taskova from Canva
Chałka drożdżowa
Chałka drożdżowa to tradycyjny, słodki chleb, który jest częścią kuchni żydowskiej, ale jest również bardzo popularny w Polsce. Jest delikatny, lekko słodki i idealny jako dodatek do porannej kawy lub herbaty.
Składniki
- 1⁄2 kg Mąka pszenna
- 20 g drożdże świeże
- 100 g cukier
- 1 szkło mleko
- 5 g sól
- 2 ks jajka
- 50 g masło
- 1 ks żółtko do posmarowania
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki, wymieszaj i zostaw na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj cukier, sól, jajka, masło i rozpuszczone drożdże. Wymieszaj składniki, a następnie zagnieć ciasto.
Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Podziel ciasto na 3 równe części, zrób z nich wałki i zapleć w warkocz. Przełóż warkocz na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pozostaw chałkę jeszcze na 20 minut, aby nieco podrosła. Następnie posmaruj ją żółtkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut.