REKLAMA

Źródło: Pexels

Chaczapuri

Chaczapuri to tradycyjne gruzińskie danie, które przygotowywane jest z ciasta w kształcie łodzi, napełnionego serem i innymi dodatkami - dodaj te, które lubisz najbardziej. Tutaj proponujemy klasyczną wersję.

REKLAMA
Co na śniadanie? Wypróbuj jeden z tych 10 przepisów i ciesz się idealnym początkiem dnia!

Przepis można znaleźć w tym artykule

Co na śniadanie? Wypróbuj jeden z tych 10 przepisów i ciesz się idealnym początkiem dnia!

Składniki

porcje
8
  • 500 g mąki Dodano do
  • 250 ml ciepłej wody Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 2 łyżki oliwy Dodano do
  • 1 łyżeczka soli Dodano do
  • 500 g sera twarogowego lub pół na pół z ricottą Dodano do
  • 2 łyżki masła Dodano do
  • 14 szklanki mleka Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

W dużej misce wymieszaj mąkę, jajko, oliwę i sól. Dodaj ciepłą wodę i zagnieć ciasto na gładką masę. Umieść ciasto w misce i odstaw na 30 minut, aby odpoczęło.

2. Krok

W międzyczasie przygotuj farsz. W misce wymieszaj twaróg, jajka, masło, mleko, sól i pieprz.

3. Krok

Podziel ciasto na 8 równych kawałków. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na okrągły placek o średnicy około 20cm.

4. Krok

Na środku każdego placka ułóż 2 łyżki farszu. Złóż ciasto na pół, tworząc kształt łodzi. Zepnij brzegi ciasta, aby farsz się nie wylewał.

5. Krok

W połowie czasu pieczenia wbij na górę jajko.

6. Krok

Umieść chaczapuri na blasze do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika do 190 stopni Celsjusza. Piecz przez około 20-25 minut do złotego koloru.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy