Źródło: Pexels
Chaczapuri
Chaczapuri to tradycyjne gruzińskie danie, które przygotowywane jest z ciasta w kształcie łodzi, napełnionego serem i innymi dodatkami - dodaj te, które lubisz najbardziej. Tutaj proponujemy klasyczną wersję.
Składniki
- 500 g mąki
- 250 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 500 g sera twarogowego lub pół na pół z ricottą
- 2 łyżki masła
- 1⁄4 szklanki mleka
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
W dużej misce wymieszaj mąkę, jajko, oliwę i sól. Dodaj ciepłą wodę i zagnieć ciasto na gładką masę. Umieść ciasto w misce i odstaw na 30 minut, aby odpoczęło.
W międzyczasie przygotuj farsz. W misce wymieszaj twaróg, jajka, masło, mleko, sól i pieprz.
Podziel ciasto na 8 równych kawałków. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na okrągły placek o średnicy około 20cm.
Na środku każdego placka ułóż 2 łyżki farszu. Złóż ciasto na pół, tworząc kształt łodzi. Zepnij brzegi ciasta, aby farsz się nie wylewał.
W połowie czasu pieczenia wbij na górę jajko.
Umieść chaczapuri na blasze do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika do 190 stopni Celsjusza. Piecz przez około 20-25 minut do złotego koloru.