Co na śniadanie? Wypróbuj jeden z tych 10 przepisów i ciesz się idealnym początkiem dnia!
26.01.2023
4 min. odczyty
Źródło: Canva
Co dziś na śniadanie? Przy tym pytaniu możemy albo improwizować, albo mieć wszystko wcześniej zaplanowane. W końcu śniadanie nie musi być codziennie takie samo. Dowodem na to jest nasz wybór przepisów śniadaniowych, które przypadną do gustu zarówno miłośnikom słodkości, jak i tych wolących poranki o wytrawnym smaku.
Mają dać nam energię na cały poranek, napełnić nas i dać kopa do działania. Jeśli skończyły Ci się pomysły na śniadanie, zainspiruj się poniższym wyborem 10 zróżnicowanych i sprawdzonych przepisów.
Owsianka
Fantastyczny przepis na szybkie śniadanie, które dostarczy energii na cały dzień. Owsianka najlepiej smakuje podana z jogurtem, orzechami i ulubionymi owocami.
Racuchy drożdżowe
Racuchy są grube, puszyste w środku, a z wierzchu chrupiące. Idealnie sprawdzą się na śniadanie podane ze świeżymi owocami i syropem klonowym.
Ciasto francuskie
Ciasto francuskie jest rodzajem ciasta, które jest często używane do przygotowywania croissantów, a także innych ciastek i wypieków francuskiego pochodzenia. Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu, co daje mu kruchy i lekko rozpływający się smak.
Bułeczki drożdżowe
Bułeczki drożdżowe to rodzaj ciasta drożdżowego, które jest często pieczone na specjalne okazje takie jak święta lub rodzinne spotkania. Są one miękkie i delikatne w środku, a z zewnątrz lekko chrupiące.
Focaccia
Focaccia to wypiek kuchni włoskiej, która idealnie nada się jako dodatek do serów czy dipów, lub zamiast pieczywa do robienia kanapek.
Chaczapuri
Chaczapuri to tradycyjne gruzińskie danie, które przygotowywane jest z ciasta w kształcie łodzi, napełnionego serem i innymi dodatkami - dodaj te, które lubisz najbardziej. Tutaj proponujemy klasyczną wersję.
Sałatka grecka
Sałatka grecka, znana również jako horiatiki, to tradycyjne greckie danie składające się z łatwo dostępnych, świeżych składników. Można ją podać jako przystawkę lub jako danie główne z dodatkiem m.in. grillowanego mięsa lub ryby.