REKLAMA

Źródło: Canva

Racuchy drożdżowe

Racuchy są grube, puszyste w środku, a z wierzchu chrupiące. Idealnie sprawdzą się na śniadanie podane ze świeżymi owocami i syropem klonowym.

REKLAMA
Co na śniadanie? Wypróbuj jeden z tych 10 przepisów i ciesz się idealnym początkiem dnia!

Przepis można znaleźć w tym artykule

Co na śniadanie? Wypróbuj jeden z tych 10 przepisów i ciesz się idealnym początkiem dnia!

Składniki

porcje
5
  • 500 g mąki Dodano do
  • 7 g świeżych drożdży Dodano do
  • 12 szklanki cukru Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 12 szklanki ciepłego mleka Dodano do
  • 12 łyżeczki soli Dodano do
  • 12 szklanki roztopionego i ostudzonego masła Dodano do
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu racuchów Dodano do
  • cukier puder Dodano do
  • owoce Dodano do
  • syrop klonowy Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

W misce połącz mąkę, drożdże, cukier i sól. W osobnej misce roztrzep jajko i dolej ciepłe mleko.

2. Krok

Wlej mleko z jajkiem do miski z mąką i wymieszać.

3. Krok

Dodaj roztopione i ostudzone masło i zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.

4. Krok

Ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aby wyrosło.

5. Krok

Ciasto podziel na kulki wielkości orzecha włoskiego i odrobinę spłaszcz.

6. Krok

Smaż na rozgrzanej patelni, aż będą rumiane z obu stron.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy