REKLAMA
Źródło: Canva
Racuchy drożdżowe
Racuchy są grube, puszyste w środku, a z wierzchu chrupiące. Idealnie sprawdzą się na śniadanie podane ze świeżymi owocami i syropem klonowym.
REKLAMA
Składniki
porcje
5
- 500 g mąki
- 7 g świeżych drożdży
- 1⁄2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1⁄2 szklanki ciepłego mleka
- 1⁄2 łyżeczki soli
- 1⁄2 szklanki roztopionego i ostudzonego masła
- 1 jajko do posmarowania wierzchu racuchów
- cukier puder
- owoce
- syrop klonowy
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
W misce połącz mąkę, drożdże, cukier i sól. W osobnej misce roztrzep jajko i dolej ciepłe mleko.
2. Krok
Wlej mleko z jajkiem do miski z mąką i wymieszać.
3. Krok
Dodaj roztopione i ostudzone masło i zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
4. Krok
Ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aby wyrosło.
5. Krok
Ciasto podziel na kulki wielkości orzecha włoskiego i odrobinę spłaszcz.
6. Krok
Smaż na rozgrzanej patelni, aż będą rumiane z obu stron.