Źródło: Pexels
Bułeczki drożdżowe
Bułeczki drożdżowe to rodzaj ciasta drożdżowego, które jest często pieczone na specjalne okazje takie jak święta lub rodzinne spotkania. Są one miękkie i delikatne w środku, a z zewnątrz lekko chrupiące.
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1⁄4 szklanki cukru
- 1⁄2 łyżeczki soli
- 1⁄4 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżeczki suchego drożdży
- 1 jajko
- 1⁄4 szklanki ciepłej wody
- 1⁄4 szklanki roztopionego masła
- 1 łyżka mleka do posmarowania
Najnowsze ulotki
Procedura
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
W osobnej misce rozpuszcz drożdże w ciepłym mleku.
Dodaj rozpuszczone drożdże do miski z mąką i wymieszaj.
Dodaj jajko, ciepłą wodę i roztopione masło i zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Uformuj ciasto w kulę i umieść w misce posmarowanej oliwą. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przez około 1 godzinę.
Po tym czasie, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Podziel ciasto na 8-12 równych kawałków i uformuj je na kształt bułeczek.
Umieść bułeczki na blasze do pieczenia i posmaruj je mlekiem.
Piecz bułeczki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut, aż będą złociste i chrupiące.
Bułeczki są gotowe do jedzenia i najlepiej smakują ciepłe.