Źródło: Pexels
Ciasto francuskie
Ciasto francuskie jest rodzajem ciasta, które jest często używane do przygotowywania croissantów, a także innych ciastek i wypieków francuskiego pochodzenia. Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu, co daje mu kruchy i lekko rozpływający się smak.
Składniki
- 200 ml zimnej wody
- 14 g sól
- 500 g dobrej jakości masła o temperaturze pokojowej
- 150 g mąki krupczatki
- 250 g mąki pszennej
Najnowsze ulotki
Procedura
Wodę wlać do szklanki, dodać sól i mieszać, aż sól się rozpuści. W rondelku roztopić 75 g masła na wolnym ogniu. Obydwie mąki wsypać do miski. Dodać osoloną wodę, roztopione masło i zagnieść ciasto.
Uformować kulę, spłaszczyć dłonią, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 2 godziny.
Pozostałe masło pokroić na małe kawałki, włożyć do miski i utrzeć na gładką masę. Utarte masło włożyć między 2 warstwy folii spożywczej lub papieru do pieczenia. Rozwałkować na prostokąt grubości 2 cm i odłożyć do lodówki.
Ciasto wyjąć z lodówki. Stolnicę lekko oprószyć mąką, położyć ciasto i, tocząc wałek w jednym kierunku, rozwałkować na kwadratowy placek grubości około 2 cm. Na środku rozłożyć schłodzone masło.
Rogi ciasta połączyć nad masłem, formując kopertę, i zlepić ciasto na łączeniach.
Ciasto z masłem wewnątrz rozwałkować na prostokąt, a następnie złożyć na 3 części i schować do lodówki na kolejne 2 godziny.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na prostokąt. Złożyć na 3 części i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Rozwałkowywać i składać ciasto 6 razy, za każdym razem wstawiając je do lodówki na 2 godziny.
Ciasto rozwałkować na grubość około 5 milimetrów.
Nałożyć wybrany farsz lub zawinąć rogaliki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200°C i piec przez około 13 – 15 minut.