REKLAMA

Źródło: Pexels

Ciasto francuskie

Ciasto francuskie jest rodzajem ciasta, które jest często używane do przygotowywania croissantów, a także innych ciastek i wypieków francuskiego pochodzenia. Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu, co daje mu kruchy i lekko rozpływający się smak.

REKLAMA
Co na śniadanie? Wypróbuj jeden z tych 10 przepisów i ciesz się idealnym początkiem dnia!

Przepis można znaleźć w tym artykule

Co na śniadanie? Wypróbuj jeden z tych 10 przepisów i ciesz się idealnym początkiem dnia!

Składniki

porcje
10
  • 200 ml zimnej wody Dodano do
  • 14 g sól Dodano do
  • 500 g dobrej jakości masła o temperaturze pokojowej Dodano do
  • 150 g mąki krupczatki Dodano do
  • 250 g mąki pszennej Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Wodę wlać do szklanki, dodać sól i mieszać, aż sól się rozpuści. W rondelku roztopić 75 g masła na wolnym ogniu. Obydwie mąki wsypać do miski. Dodać osoloną wodę, roztopione masło i zagnieść ciasto.

2. Krok

Uformować kulę, spłaszczyć dłonią, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 2 godziny.

3. Krok

Pozostałe masło pokroić na małe kawałki, włożyć do miski i utrzeć na gładką masę. Utarte masło włożyć między 2 warstwy folii spożywczej lub papieru do pieczenia. Rozwałkować na prostokąt grubości 2 cm i odłożyć do lodówki.

4. Krok

Ciasto wyjąć z lodówki. Stolnicę lekko oprószyć mąką, położyć ciasto i, tocząc wałek w jednym kierunku, rozwałkować na kwadratowy placek grubości około 2 cm. Na środku rozłożyć schłodzone masło.

5. Krok

Rogi ciasta połączyć nad masłem, formując kopertę, i zlepić ciasto na łączeniach.

6. Krok

Ciasto z masłem wewnątrz rozwałkować na prostokąt, a następnie złożyć na 3 części i schować do lodówki na kolejne 2 godziny.

7. Krok

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na prostokąt. Złożyć na 3 części i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

8. Krok

Rozwałkowywać i składać ciasto 6 razy, za każdym razem wstawiając je do lodówki na 2 godziny.

9. Krok

Ciasto rozwałkować na grubość około 5 milimetrów.

10. Krok

Nałożyć wybrany farsz lub zawinąć rogaliki.

11. Krok

Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200°C i piec przez około 13 – 15 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy