Źródło: Yuliya Furman from Canva
Bulgur z warzywami
Uwielbiam ten przepis na bulgur warzywny. Jest to proste, szybkie i zdrowe danie, które jest pełne smaku i wartości odżywczych. Doskonale nadaje się na szybki lunch.
Składniki
- 1 Puchar bulgur
- 2 kubki Bulion
- 2 Łyżki Oliwa z oliwek
- 1 The Onion
- 2 goździki Czosnek
- 1 papryka
- 1 cukinia
- 1 szt marchewki
- sól i pieprz do smaku
- Pietruszka
Najnowsze ulotki
Procedura
Opłucz bulgur pod zimną wodą i pozwól mu napęcznieć w bulionie, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. To ważne, bulgur powinien pozostać miękki, ale nie papkowaty.
W międzyczasie rozgrzać oliwę z oliwek na patelni i podsmażyć cebulę i czosnek na średnim ogniu na złoty kolor.
Dodaj pozostałe warzywa (paprykę, cukinię, marchewkę) na patelnię i smaż, aż warzywa będą miękkie. Upewnij się, że warzywa pozostają chrupiące, nie mogą być całkowicie ugotowane do miękkości.
Opłucz bulgur po raz ostatni i dodaj na patelnię z warzywami. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Gotuj wszystko razem na małym ogniu przez 5 minut, aby smaki się połączyły.
Posyp bulgur na talerzu natką pietruszki.