REKLAMA

Źródło: Yuliya Furman from Canva

Bulgur z warzywami

Uwielbiam ten przepis na bulgur warzywny. Jest to proste, szybkie i zdrowe danie, które jest pełne smaku i wartości odżywczych. Doskonale nadaje się na szybki lunch.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 Puchar bulgur Dodano do
  • 2 kubki Bulion Dodano do
  • 2 Łyżki Oliwa z oliwek Dodano do
  • 1 The Onion Dodano do
  • 2 goździki Czosnek Dodano do
  • 1 papryka Dodano do
  • 1 cukinia Dodano do
  • 1 szt marchewki Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • Pietruszka Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Opłucz bulgur pod zimną wodą i pozwól mu napęcznieć w bulionie, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. To ważne, bulgur powinien pozostać miękki, ale nie papkowaty.

2. Krok

W międzyczasie rozgrzać oliwę z oliwek na patelni i podsmażyć cebulę i czosnek na średnim ogniu na złoty kolor.

3. Krok

Dodaj pozostałe warzywa (paprykę, cukinię, marchewkę) na patelnię i smaż, aż warzywa będą miękkie. Upewnij się, że warzywa pozostają chrupiące, nie mogą być całkowicie ugotowane do miękkości.

4. Krok

Opłucz bulgur po raz ostatni i dodaj na patelnię z warzywami. Dodaj sól i pieprz do smaku.

5. Krok

Gotuj wszystko razem na małym ogniu przez 5 minut, aby smaki się połączyły.

6. Krok

Posyp bulgur na talerzu natką pietruszki.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1105 przepisy

Kolacja

2009 przepisy

Ciastka

347 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

182 przepisy

Śniadanie

465 przepisy

Obiad

2153 przepisy