REKLAMA

Źródło: Yuliya Furman from Canva

Bulgur z warzywami

Uwielbiam ten przepis na bulgur warzywny. Jest to proste, szybkie i zdrowe danie, które jest pełne smaku i wartości odżywczych. Doskonale nadaje się na szybki lunch.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 Puchar bulgur Dodano do
  • 2 kubki Bulion Dodano do
  • 2 Łyżki Oliwa z oliwek Dodano do
  • 1 The Onion Dodano do
  • 2 goździki Czosnek Dodano do
  • 1 papryka Dodano do
  • 1 cukinia Dodano do
  • 1 szt marchewki Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • Pietruszka Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Opłucz bulgur pod zimną wodą i pozwól mu napęcznieć w bulionie, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. To ważne, bulgur powinien pozostać miękki, ale nie papkowaty.

2. Krok

W międzyczasie rozgrzać oliwę z oliwek na patelni i podsmażyć cebulę i czosnek na średnim ogniu na złoty kolor.

3. Krok

Dodaj pozostałe warzywa (paprykę, cukinię, marchewkę) na patelnię i smaż, aż warzywa będą miękkie. Upewnij się, że warzywa pozostają chrupiące, nie mogą być całkowicie ugotowane do miękkości.

4. Krok

Opłucz bulgur po raz ostatni i dodaj na patelnię z warzywami. Dodaj sól i pieprz do smaku.

5. Krok

Gotuj wszystko razem na małym ogniu przez 5 minut, aby smaki się połączyły.

6. Krok

Posyp bulgur na talerzu natką pietruszki.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy