REKLAMA

Źródło: Pixabay

Bułeczki drożdżowe

Klasyka polskiego pieczenia! Puszyste bułeczki drożdżowe, idealne na śniadanie, podwieczorek lub jako dodatek do zupy. Najlepiej smakują na ciepło, posmarowane masłem.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 60 g drożdży świeżych Dodano do
  • 200 ml mléka Dodano do
  • 100 g masla Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 2 łyżki cukru Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

2. Krok

W tym czasie przesiać mąkę do dużej miski, dodać resztę cukru i sól.

3. Krok

Roztopić masło i ostudzić. Dodać do mąki.

4. Krok

Wbić jajko do miski z mąką, dodać wyrośnięte drożdże.

5. Krok

Wszystko razem wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt lepkie, dodać trochę mąki.

6. Krok

Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny, żeby ciasto podwoiło objętość.

7. Krok

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części, z każdej uformować bułeczkę.

8. Krok

Ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na kolejne 15 minut do wyrośnięcia.

9. Krok

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem.

10. Krok

Piec ok. 20-25 minut do zrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika od razu posmarować masłem dla uzyskania błyszczącej skórki.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2153 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Deser

1518 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy