REKLAMA

Źródło: Pixabay

Bułeczki drożdżowe

Klasyka polskiego pieczenia! Puszyste bułeczki drożdżowe, idealne na śniadanie, podwieczorek lub jako dodatek do zupy. Najlepiej smakują na ciepło, posmarowane masłem.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 60 g drożdży świeżych Dodano do
  • 200 ml mléka Dodano do
  • 100 g masla Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 2 łyżki cukru Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

2. Krok

W tym czasie przesiać mąkę do dużej miski, dodać resztę cukru i sól.

3. Krok

Roztopić masło i ostudzić. Dodać do mąki.

4. Krok

Wbić jajko do miski z mąką, dodać wyrośnięte drożdże.

5. Krok

Wszystko razem wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt lepkie, dodać trochę mąki.

6. Krok

Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny, żeby ciasto podwoiło objętość.

7. Krok

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części, z każdej uformować bułeczkę.

8. Krok

Ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na kolejne 15 minut do wyrośnięcia.

9. Krok

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem.

10. Krok

Piec ok. 20-25 minut do zrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika od razu posmarować masłem dla uzyskania błyszczącej skórki.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy