Źródło: chandlervid85 for Adobe Stock
"Buche de Noel" (pień choinki)
Podczas mojej pracy we francuskiej kuchni odkryłem sekret tego tradycyjnego świątecznego przepisu. "Buche de Noel", znany również jako "Yule Log", wywodzi się z francuskiej tradycji palenia pnia jodły w Boże Narodzenie. Przygotowywałem ten przepis podczas wielu świątecznych kolacji i zawsze jest hitem. Wymaga trochę czasu i uwagi, ale rezultat jest tego absolutnie wart.
Składniki
Na roladę biszkoptową:
- 4 duży jajka
- 130 g cukier
- 120 g Mąka
- 1 Szczypta sól
- 1 Łyżeczka esencja waniliowa
Do nadzienia i dekoracji:
- 300 g Ciemna czekolada
- 500 ml Krem
- 3 Łyżka stołowa cukier puder
- Opcjonalnie: figurki z fondantu do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby upiec "Buche de Noel", najpierw rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż prostokątną formę do pieczenia (ok. 30x40 cm) papierem do pieczenia.
Oddziel jajka. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Odstawić na bok.
Ubij żółtka z cukrem na jasną i kremową masę. Ostrożnie wmieszaj mąkę. Ważne jest, aby przesiać mąkę i dodawać ją powoli, aby uniknąć grudek. Następnie ostrożnie wmieszaj ubite na sztywno białka.
Rozłóż ciasto równomiernie w przygotowanej formie do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut, aż będzie twarde i lekko zarumienione. Bardzo ważne jest, aby nie piec ciasta zbyt długo, w przeciwnym razie pęknie podczas zwijania.
W międzyczasie połam czekoladę na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
Ubij śmietanę na sztywno i wymieszaj 2/3 z roztopioną czekoladą, aby uzyskać krem czekoladowy do nadzienia.
Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika i natychmiast przykryj wilgotnym ręcznikiem kuchennym. Zapobiegnie to wysychaniu ciasta i ułatwi jego późniejsze wałkowanie.
Gdy ciasto ostygnie, rozsmaruj krem czekoladowy na wierzchu i ostrożnie zwiń ciasto.
Wymieszaj pozostałą bitą śmietanę z cukrem pudrem i pokryj nią rozwałkowane ciasto, aby imitowało pień drzewa.
Na koniec posyp "Buche de Noel" cukrem pudrem i udekoruj figurkami z fondantu według uznania.
Wskazówka: Buche de Noel można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce do momentu podania.
Smacznego i Wesołych Świąt!