REKLAMA

Źródło: Africa Images from Canva

Brukselka z boczkiem

To jest jeden z najprostszych i najsmaczniejszych przepisów na brukselkę z chrupiącym boczkiem, który doskonale komplementuje nieco gorzką brukselkę. To wspaniałe danie na chłodne dni oraz jako dodatek do mięsa.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g Brukselka Dodano do
  • 200 g bekon Dodano do
  • 2 łyżki oliwa z oliwek Dodano do
  • 1 kawałek czosnek Dodano do
  • 1 szczypta sól Dodano do
  • 1 szczypta pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

2. Krok

Na patelni usmaż boczek do chrupkości.

3. Krok

Umyj, obetnij i podziel na pół brukselkę.

4. Krok

Wymieszaj brukselkę, podsmażony boczek, oliwę z oliwek, starty czosnek, sól i pieprz w brytfannie.

5. Krok

Włóż naczynie do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut, aż kapusta zacznie nabierać złotawego koloru.

6. Krok

Podawać na gorąco.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy