REKLAMA
Źródło: Africa Images from Canva
Brukselka z boczkiem
To jest jeden z najprostszych i najsmaczniejszych przepisów na brukselkę z chrupiącym boczkiem, który doskonale komplementuje nieco gorzką brukselkę. To wspaniałe danie na chłodne dni oraz jako dodatek do mięsa.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 500 g Brukselka
- 200 g bekon
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1 kawałek czosnek
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
2. Krok
Na patelni usmaż boczek do chrupkości.
3. Krok
Umyj, obetnij i podziel na pół brukselkę.
4. Krok
Wymieszaj brukselkę, podsmażony boczek, oliwę z oliwek, starty czosnek, sól i pieprz w brytfannie.
5. Krok
Włóż naczynie do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut, aż kapusta zacznie nabierać złotawego koloru.
6. Krok
Podawać na gorąco.