REKLAMA

Źródło: Africa Images from Canva

Brukselka z boczkiem

To jest jeden z najprostszych i najsmaczniejszych przepisów na brukselkę z chrupiącym boczkiem, który doskonale komplementuje nieco gorzką brukselkę. To wspaniałe danie na chłodne dni oraz jako dodatek do mięsa.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g Brukselka Dodano do
  • 200 g bekon Dodano do
  • 2 łyżki oliwa z oliwek Dodano do
  • 1 kawałek czosnek Dodano do
  • 1 szczypta sól Dodano do
  • 1 szczypta pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

2. Krok

Na patelni usmaż boczek do chrupkości.

3. Krok

Umyj, obetnij i podziel na pół brukselkę.

4. Krok

Wymieszaj brukselkę, podsmażony boczek, oliwę z oliwek, starty czosnek, sól i pieprz w brytfannie.

5. Krok

Włóż naczynie do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut, aż kapusta zacznie nabierać złotawego koloru.

6. Krok

Podawać na gorąco.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy