Brownie z burakami
Buraczek Brownie to ciekawa i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego deseru brownie, gdzie burak jest używany jako podstawowy składnik. Ten deser jest bogaty w witaminy i minerały.
Składniki
- 90 g czekolada o wysokiej zawartości kakao
- 280 g Gotowane czerwone buraki
- 140 g mąka samozbrylająca
- 1⁄4 łyżeczka Soda bikarbona
- 75 g niesolone masło
- 100 g cukier kryształ
- 1⁄2 łyżeczka proszek do pieczenia
- 250 g przecier jabłkowy
- 2 łyżeczka kakao
Najnowsze ulotki
Procedura
Czekoladę drobno siekamy i razem z masłem rozpuszczamy w garnku z podwójnym dnem. Kiedy jest rozpuszczona, wmieszaj do niej cukier i odstaw.
Źródło: Youtube
Ugotowaną buraczkę pokrój na mniejsze kawałki.
Źródło: Youtube
Następnie zmiksuj buraka.
Źródło: Youtube
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. Wszystko dobrze wymieszaj.
Źródło: Youtube
Na koniec dodaj puree jabłkowe i buraczane z rozpuszczoną czekoladą.
Ciasto na buraczane brownies, przygotowane w ten sposób, pieczemy na blaszce, która jest natłuszczona i posypana mąką, w nagrzanym piekarniku do 190°C przez około 40 minut. Po upieczeniu zostawiamy go do ostygnięcia.
Źródło: Youtube