Bratkartofle
Dziś danie z kuchni śląskiej .
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 100 boczku wędzonego
- 1 The Onion
- 2 łyżki smalcu
- sól pieprz biały majeranek
Najnowsze ulotki
Procedura
Ziemniaki gotujemy przez około 30 minut w mundurka ( powinny być lekko miękkie ale nie twarde ) po czym odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia . Gdy ziemniaki ostygną obieramy je ze skórki tak jednak by nie uszkodzić struktury ziemniaka . I przeciskamy przez krajarkę do gotowanych warzyw .
Boczek podsmażamy to lekkiego wysmażenia i dodajemy do tego cebulę pokrojoną w średnią kostkę i smażymy do lekkiego ze złocenia się cebuli . Do tego wszystkiego dokładamy przeciśnięte ziemniaki i doprawiamy do smaku przyprawami i delikatnie mieszamy tak by nie rozwalić struktury ziemniaków musi być widoczna lekka kostka która powstała dzięki krajarce ) . Podsmażamy około 10 minut do zagrzania się ziemniaków .
Bratkartofle opcjonalnie jest podawane z jajkiem po wiedeńsku lub podsmażoną białą kiełbasą .