REKLAMA

Źródło: Pixabay

Biszkopt do tortu

Ten przepis pokaże Ci, jak przygotować podstawowy waniliowy korpus do tortu, którym zachwycisz swoich gości.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 250 g masło Dodano do
  • 250 g cukier kryształ Dodano do
  • 4 jajka Dodano do
  • 250 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 2 łyżeczka proszek do pieczenia Dodano do
  • 1 cukier waniliowy Dodano do
  • 125 ml mleko Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Weź dużą miskę i w niej wymieszaj zmiękłe masło i cukier, aż powstanie kremowa masa.

2. Krok

Dodaj jajka pojedynczo, za każdym razem dobrze mieszając.

3. Krok

Do mieszaniny dodaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Powoli mieszaj, aby uzyskać gładką i jednolitą masę.

4. Krok

Na koniec dodaj mleko i delikatnie wymieszaj, aż wszystko dobrze się połączy. Przygotuj tortownicę o średnicy około 20 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia i wlej do niej przygotowane ciasto.

5. Krok

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 °C przez około 25-30 minut, lub do czasu, aż stanie się ładnie złote i po włożeniu szpachli do środka ciasto do niej się nie przyklei. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć w formie. Następnie delikatnie je wyjmij i pozwól całkowicie ostygnąć na kratce.

6. Krok

Korpus jest gotowy do napełnienia.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy