Źródło: Pixabay
Biszkopt do tortu
Ten przepis pokaże Ci, jak przygotować podstawowy waniliowy korpus do tortu, którym zachwycisz swoich gości.
Składniki
- 250 g masło
- 250 g cukier kryształ
- 4 jajka
- 250 g mąka zwykła specjalna
- 2 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 125 ml mleko
Najnowsze ulotki
Procedura
Weź dużą miskę i w niej wymieszaj zmiękłe masło i cukier, aż powstanie kremowa masa.
Dodaj jajka pojedynczo, za każdym razem dobrze mieszając.
Do mieszaniny dodaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Powoli mieszaj, aby uzyskać gładką i jednolitą masę.
Na koniec dodaj mleko i delikatnie wymieszaj, aż wszystko dobrze się połączy. Przygotuj tortownicę o średnicy około 20 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia i wlej do niej przygotowane ciasto.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 °C przez około 25-30 minut, lub do czasu, aż stanie się ładnie złote i po włożeniu szpachli do środka ciasto do niej się nie przyklei. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć w formie. Następnie delikatnie je wyjmij i pozwól całkowicie ostygnąć na kratce.
Korpus jest gotowy do napełnienia.