REKLAMA

Źródło: Pixabay

Biszkopt do tortu

Ten przepis pokaże Ci, jak przygotować podstawowy waniliowy korpus do tortu, którym zachwycisz swoich gości.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 250 g masło Dodano do
  • 250 g cukier kryształ Dodano do
  • 4 jajka Dodano do
  • 250 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 2 łyżeczka proszek do pieczenia Dodano do
  • 1 cukier waniliowy Dodano do
  • 125 ml mleko Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Weź dużą miskę i w niej wymieszaj zmiękłe masło i cukier, aż powstanie kremowa masa.

2. Krok

Dodaj jajka pojedynczo, za każdym razem dobrze mieszając.

3. Krok

Do mieszaniny dodaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Powoli mieszaj, aby uzyskać gładką i jednolitą masę.

4. Krok

Na koniec dodaj mleko i delikatnie wymieszaj, aż wszystko dobrze się połączy. Przygotuj tortownicę o średnicy około 20 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia i wlej do niej przygotowane ciasto.

5. Krok

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 °C przez około 25-30 minut, lub do czasu, aż stanie się ładnie złote i po włożeniu szpachli do środka ciasto do niej się nie przyklei. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć w formie. Następnie delikatnie je wyjmij i pozwól całkowicie ostygnąć na kratce.

6. Krok

Korpus jest gotowy do napełnienia.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy