REKLAMA

Źródło: FB: 1000 pomysłów na ciasta

Biskup ciasto

REKLAMA

Składniki

porcje
15

Biszkopt:

  • 4 ks duże jajka Dodano do
  • 150 g cukru Dodano do
  • 110 g mąki pszennej tortowej Dodano do
  • 1 Łyżka mąki ziemniaczanej Dodano do
  • 113 łyżeczki proszku do pieczenia Dodano do
  • 1 łyżeczka octu Dodano do

Beza kokosowo-makowa:

  • 4 ks białka Dodano do
  • 165 g cukru Dodano do
  • 1 szkło suchego maku Dodano do
  • 1 szkło Wiórków kokosowych Dodano do

Krem budyniowo-maślany:

  • 500 ml Mleka Dodano do
  • 3 łyżki cukru Dodano do
  • 4 ks żółtka Dodano do
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodano do
  • 3 łyżki mąki pszennej Dodano do
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodano do
  • 200 g masla Dodano do

Warstwa z galaretką i dżemem:

  • 2 opakowanie galaretki wiśniowej Dodano do
  • 2 Okulary wody Dodano do
  • 1 duży słoik dżemu z czarnej porzeczki Dodano do

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady deserowej lub pół na pół gorzkiej i mlecznej Dodano do
  • 2 łyżki masla Dodano do
  • 2 łyżki Mleka Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Ciasto: Przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną i wymieszać razem.

2. Krok

Jajka w temperaturze pokojowej.

3. Krok

Oddziel białka od żółtek i dodaj do żółtek proszek do pieczenia i ocet - dokładnie wymieszaj.

4. Krok

Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier. 5. Dodać żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia i octem i wymieszać.

5. Krok

Następnie wsyp przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj.

6. Krok

Wlej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Pozostaw ciasto do ostygnięcia.

7. Krok

Beza kokosowa: Białka na bezy powinny mieć temperaturę pokojową.

8. Krok

Ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę.

9. Krok

Następnie stopniowo dodawać cukier po jednej łyżce.

10. Krok

Dodać mak i wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.

11. Krok

Przełóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut. Wyjmij upieczone bezy z piekarnika i odstaw na bok.

12. Krok

Maślany krem budyniowy: Połowę mleka wymieszać z żółtkami i obiema mąkami na pastę.

13. Krok

Drugą część mleka zagotować z cukrami.

14. Krok

Gdy mleko się zagotuje, zdejmij je z ognia i dodaj do niego masę z żółtek. 16.

15. Krok

Wstawić z powrotem na kuchenkę i gotować, ciągle mieszając. Przykryj ugotowany krem folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

16. Krok

Ubijaj masło przez kilka minut, aby stało się puszyste i lżejsze. Następnie dodawać po trochu ostudzony budyń

17. Krok

Ułożyć warstwę galaretki i dżemu: Doprowadzić wodę do wrzenia, zdjąć z ognia i rozpuścić obie galaretki.

18. Krok

Dodać dżem porzeczkowy do gorących galaretek i dokładnie wymieszać, odstawić i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

19. Krok

Złożyć na ciasto: biszkopt zalać tężejącą galaretką z dżemem. Wstawić do lodówki do zastygnięcia galaretki.

20. Krok

Na zastygniętą galaretkę wylać krem maślany i rozprowadzić go na galaretce.

21. Krok

Polewa czekoladowa: czekoladę połamać i umieścić w szklanej lub metalowej misce razem z masłem i mlekiem.

22. Krok

Zawartość miski rozpuścić w kąpieli wodnej.

23. Krok

Nałożyć polewę do rękawa cukierniczego z małą okrągłą końcówką i udekorować wierzch ciasta esencjami czekoladowymi.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy