REKLAMA

Źródło: rlat from Getty Images

Bigos z boczniakami

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 12 kg kiszonej kapusty Dodano do
  • 12 kg świeżej kapusty Dodano do
  • 300 g boczniaków Dodano do
  • 2 ks cebule Dodano do
  • 4 zęby czosnku Dodano do
  • 2 ks liście laurowe Dodano do
  • 5 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • sól, pieprz do smaku Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do
  • 1 Łyżka cukru Dodano do
  • 2 litry wody Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Na początku odsącz kiszoną kapustę, a świeżą drobno posiekaj. To ważne, aby surowe warzywa były dobrze przygotowane na duszenie. Jeżeli kiszona kapusta jest zbyt kwasna, warto ją przepłukać pod bieżącą wodą.

2. Krok

Boczniaki umyj, pokrój w paski, a następnie zeszklij na patelni z dodatkiem oleju. Podczas smażenia grzybów nie dodaję soli, ponieważ wyciąga ona wodę.

3. Krok

Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj. Dodaj je do patelni do boczniaków i dusź, aż cebula stanie się szklista.

4. Krok

W dużym garnku umieść oba rodzaje kapusty, dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz odrobinę soli i pieprzu.

5. Krok

Do garnka dodaj podsmażone boczniaki z cebulą i czosnkiem. Następnie zalej wszystko wodą.

6. Krok

Mieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 2,5 godziny. W międzyczasie, jeżeli bigos będzie zbyt gęsty, możesz dodać trochę wody.

7. Krok

Na końcu, jeśli bigos jest zbyt kwasny, dodaj cukier. Pamiętaj, aby po około dwóch godzinach gotowania spróbować bigosu i doprawić go do smaku.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy