Źródło: rlat from Getty Images
Bigos z boczniakami
Składniki
- 1⁄2 kg kiszonej kapusty
- 1⁄2 kg świeżej kapusty
- 300 g boczniaków
- 2 ks cebule
- 4 zęby czosnku
- 2 ks liście laurowe
- 5 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
- 1 Łyżka cukru
- 2 litry wody
Najnowsze ulotki
Procedura
Na początku odsącz kiszoną kapustę, a świeżą drobno posiekaj. To ważne, aby surowe warzywa były dobrze przygotowane na duszenie. Jeżeli kiszona kapusta jest zbyt kwasna, warto ją przepłukać pod bieżącą wodą.
Boczniaki umyj, pokrój w paski, a następnie zeszklij na patelni z dodatkiem oleju. Podczas smażenia grzybów nie dodaję soli, ponieważ wyciąga ona wodę.
Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj. Dodaj je do patelni do boczniaków i dusź, aż cebula stanie się szklista.
W dużym garnku umieść oba rodzaje kapusty, dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz odrobinę soli i pieprzu.
Do garnka dodaj podsmażone boczniaki z cebulą i czosnkiem. Następnie zalej wszystko wodą.
Mieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 2,5 godziny. W międzyczasie, jeżeli bigos będzie zbyt gęsty, możesz dodać trochę wody.
Na końcu, jeśli bigos jest zbyt kwasny, dodaj cukier. Pamiętaj, aby po około dwóch godzinach gotowania spróbować bigosu i doprawić go do smaku.