Ciasto z gruszkowym dżemem
Prosty tort z wyraźnym smakiem gruszkowego dżemu. Wystarczy kilka składników, aby przygotować zdrowszą wersję ciasta. To doskonały deser na spotkanie z gośćmi.
Składniki
Korpus
- 4 szt jajka
- 4 łyżka stołowa Erytrol około 80g
- 4 łyżka stołowa Gładka mąka speltowa około 100g
- 1 łyżka stołowa Mielona ceylońska cynamon
Krem
- 250 g Twaróg delikatny w papierze
- 200 g serek śmietankowy
- 100 g Serek wiejski w kubeczku
- 40 g Erytrytol
- 40 g syrop z cykorii
- Część z waniliowego strąka
- Gruszkowy dżem
Najnowsze ulotki
Procedura
Oddzielamy białka od żółtek. Białka zaczynamy ubijać, kiedy zacznie się tworzyć pianka, dodajemy cukier i ubijamy, aż powstanie sztywna piana. Następnie jedno po drugim wbijamy żółtka. Na końcu przesiewamy mąkę z cynamonem i delikatnie mieszamy. Ciasto wkładamy do formy (średnica 20cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 35 minut. Po upieczeniu pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia. Krawędź formy przecinamy nożem i wyjmujemy z niej korpus. Przewracamy go do góry nogami na kratkę i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Do kremu po prostu mieszamy wszystkie składniki oprócz dżemu.
Ciasto przekładamy na pół. Dolną część wkładamy do formy. Smarujemy ją warstwą dżemu. Nałożymy część kremu (trochę ponad połowę) i przykrywamy drugą częścią ciasta. Na wierzch rozprowadzamy resztę kremu i odstawiamy do lodówki. Po około 2 godzinach możemy uwolnić tort z formy. Znowu najpierw ostrożnie przejeżdżamy nożem stołowym po krawędzi formy.
Na koniec możemy jeszcze udekorować tort według wyobraźni.