REKLAMA

Źródło: Tanai from Getty Images

Bezglutenowy makowiec z jabłkami

W każdy weekend przygotowuję coś słodkiego dla mojej rodziny, a ten bezglutenowy makowiec z jabłkami stał się hitem. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy nie tolerują glutenu.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 3 kubki mak mielony Dodano do
  • 1 kubek Półgruboziarnista mąka ryżowa Dodano do
  • 1 kubek Semolina mąka kukurydziana Dodano do
  • 1 łyżka Proszek do pieczenia Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 12 kubek Cukier nierafinowany Dodano do
  • 1 kubek olej Dodano do
  • 1 kubek mleko Dodano do
  • 1 kawałek jajko Dodano do
  • 4 kawałek jabłka Dodano do
  • Cynamon Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Najpierw przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki - mak, mąkę ryżową i kukurydzianą, proszek do pieczenia, sól i cukier.

2. Krok

Stopniowo dodawać mleko, olej i jajko.

3. Krok

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Idealnie jest użyć bardziej kwaśnych jabłek, które dodadzą ciastu niezbędnej świeżości. Wymieszaj je z cynamonem.

4. Krok

Jabłka wymieszać z ciastem i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

5. Krok

Piecz bezglutenowy makowiec z jabłkami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-50 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy