Źródło: Freepik
Bezglutenowe cytrynowe ciasto z serem ricotta
To pięknie wilgotne i lekkie ciasto może stać się gwiazdą każdego deserowego stołu!
Składniki
- 11⁄2 filiżanki mąki bezglutenowej
- 11⁄2 filiżanki Sera ricotta z pełnego mleka
- 1⁄2 filiżanka cukru
- 1⁄2 filiżanka Zmiękczonego masła
- 3 duże jajka
- skórka z jednej cytryny
- Skórka z jednej pomarańczy
- 2 łyżki Bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1⁄4 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Cukier puder, do posypania
- Świeże jagody, do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od rozgrzania piekarnika do 350°F (lub 180°C), co jest kluczowe dla zapewnienia równomiernego pieczenia wszystkich warstw ciasta.
Następnie natłuść 9-calową tortownicę i oprósz ją odrobiną mąki bezglutenowej, aby zapobiec przywieraniu. Zawsze używam tortownicy, ponieważ ułatwia to proces wyjmowania z formy.
W dużej misce miksera połącz zmiękczone masło i cukier za pomocą miksera elektrycznego, aż stanie się lekkie i puszyste, zwykle około 5 minut.
Stopniowo dodawaj jajka, jedno po drugim, upewniając się, że każde z nich jest dobrze wymieszane z masą przed dodaniem kolejnego. Pomaga to uzyskać gładszą konsystencję.
Dodaj skórkę z cytryny, skórkę z pomarańczy i ekstrakt waniliowy, aby uzyskać świeży i kuszący aromat.
Dodaj ser ricotta. Nie martw się, że będzie zbyt gładki, małe grudki ricotty są w porządku, a nawet dodają uroku ciastu.
W osobnej misce wymieszaj mąkę bezglutenową, proszek do pieczenia i sól. Po wymieszaniu, delikatnie wmieszaj je do mokrej mieszanki, aż do połączenia, upewniając się, że nie mieszasz za dużo, ponieważ doprowadzi to do gęstego ciasta.
Wlej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez około 60 minut lub do momentu, gdy wierzch nabierze złotego koloru, a wykałaczka włożona do środka będzie czysta.
Pozwól ciastu ostygnąć w formie przed wyjęciem, a następnie posyp lekko cukrem pudrem i udekoruj świeżymi jagodami. Voila! Twoje bezglutenowe ciasto z ricottą jest gotowe do podania!