REKLAMA

Źródło: Freepik

Bezglutenowe cytrynowe ciasto z serem ricotta

To pięknie wilgotne i lekkie ciasto może stać się gwiazdą każdego deserowego stołu!

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 112 filiżanki mąki bezglutenowej Dodano do
  • 112 filiżanki Sera ricotta z pełnego mleka Dodano do
  • 12 filiżanka cukru Dodano do
  • 12 filiżanka Zmiękczonego masła Dodano do
  • 3 duże jajka Dodano do
  • skórka z jednej cytryny Dodano do
  • Skórka z jednej pomarańczy Dodano do
  • 2 łyżki Bezglutenowego proszku do pieczenia Dodano do
  • 14 łyżeczka soli Dodano do
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodano do
  • Cukier puder, do posypania Dodano do
  • Świeże jagody, do dekoracji Dodano do
REKLAMA

Procedura

80 min.
1. Krok

Zacznij od rozgrzania piekarnika do 350°F (lub 180°C), co jest kluczowe dla zapewnienia równomiernego pieczenia wszystkich warstw ciasta.

2. Krok

Następnie natłuść 9-calową tortownicę i oprósz ją odrobiną mąki bezglutenowej, aby zapobiec przywieraniu. Zawsze używam tortownicy, ponieważ ułatwia to proces wyjmowania z formy.

3. Krok

W dużej misce miksera połącz zmiękczone masło i cukier za pomocą miksera elektrycznego, aż stanie się lekkie i puszyste, zwykle około 5 minut.

4. Krok

Stopniowo dodawaj jajka, jedno po drugim, upewniając się, że każde z nich jest dobrze wymieszane z masą przed dodaniem kolejnego. Pomaga to uzyskać gładszą konsystencję.

5. Krok

Dodaj skórkę z cytryny, skórkę z pomarańczy i ekstrakt waniliowy, aby uzyskać świeży i kuszący aromat.

6. Krok

Dodaj ser ricotta. Nie martw się, że będzie zbyt gładki, małe grudki ricotty są w porządku, a nawet dodają uroku ciastu.

7. Krok

W osobnej misce wymieszaj mąkę bezglutenową, proszek do pieczenia i sól. Po wymieszaniu, delikatnie wmieszaj je do mokrej mieszanki, aż do połączenia, upewniając się, że nie mieszasz za dużo, ponieważ doprowadzi to do gęstego ciasta.

8. Krok

Wlej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez około 60 minut lub do momentu, gdy wierzch nabierze złotego koloru, a wykałaczka włożona do środka będzie czysta.

9. Krok

Pozwól ciastu ostygnąć w formie przed wyjęciem, a następnie posyp lekko cukrem pudrem i udekoruj świeżymi jagodami. Voila! Twoje bezglutenowe ciasto z ricottą jest gotowe do podania!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy