REKLAMA

Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko

Barszcz wigilijny

Każdego roku, w dniu Wigilii, nasz dom pachnie mieszanką buraków, czosnku, liści laurowych i korzenia pietruszki.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 4 ks buraki Dodano do
  • 2 ks marchewki Dodano do
  • 1 ks korzeń pietruszki Dodano do
  • 1 ks cebula Dodano do
  • 1 ks mały por Dodano do
  • 12 korzenia selera Dodano do
  • 10 g suszonych grzybów Dodano do
  • 2 l wody Dodano do
  • 500 ml zakwasu z buraków Dodano do
  • 3 ks ziela angielskie Dodano do
  • 2 ks liście laurowe Dodano do
  • 12 łyżeczki majeranku Dodano do
  • 12 łyżeczki soli Dodano do
  • szczypta pieprzu Dodano do
REKLAMA

Procedura

80 min.
1. Krok

Oczyść i pokrój warzywa na małe kawałki.

2. Krok

Obierz cebulę i spal skórkę.

3. Krok

Umieść warzywa w rondlu, dodaj przyprawy i zalej 2 litrami wody.

4. Krok

Gotuj bulion na małym ogniu przez 60 minut.

5. Krok

Po godzinie zdejmij garnek z ognia i przelej zawartość przez sito do innego garnka, pozostawiając tylko barszcz bez warzyw.

6. Krok

Wstaw odsączony barszcz z powrotem na kuchenkę i podgrzej. 7) Dodaj 500 ml zakwasu buraczanego.

7. Krok

Barszczu z zakwasem nie wolno ponownie gotować, ponieważ straci kolor i aromat.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy