REKLAMA
Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko
Barszcz wigilijny
Każdego roku, w dniu Wigilii, nasz dom pachnie mieszanką buraków, czosnku, liści laurowych i korzenia pietruszki.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
- 4 ks buraki
- 2 ks marchewki
- 1 ks korzeń pietruszki
- 1 ks cebula
- 1 ks mały por
- 1⁄2 korzenia selera
- 10 g suszonych grzybów
- 2 l wody
- 500 ml zakwasu z buraków
- 3 ks ziela angielskie
- 2 ks liście laurowe
- 1⁄2 łyżeczki majeranku
- 1⁄2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
80 min.
1. Krok
Oczyść i pokrój warzywa na małe kawałki.
2. Krok
Obierz cebulę i spal skórkę.
3. Krok
Umieść warzywa w rondlu, dodaj przyprawy i zalej 2 litrami wody.
4. Krok
Gotuj bulion na małym ogniu przez 60 minut.
5. Krok
Po godzinie zdejmij garnek z ognia i przelej zawartość przez sito do innego garnka, pozostawiając tylko barszcz bez warzyw.
6. Krok
Wstaw odsączony barszcz z powrotem na kuchenkę i podgrzej. 7) Dodaj 500 ml zakwasu buraczanego.
7. Krok
Barszczu z zakwasem nie wolno ponownie gotować, ponieważ straci kolor i aromat.