REKLAMA
Źródło: FB: Recepty všeho druhu ? .
Babka makowa
REKLAMA
Składniki
porcje
10
- 2 kubki mąka półgruboziarnista
- 1 kubek cukier puder
- 1 kubek mleko pełne
- 1 kubek mak mielony
- 3⁄4 kubek olej
- 1 łyżeczka Cynamon
- 4 szt jajko
- Szczypta Sól
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
W jednej misce mieszamy suche składniki - mąka, sól, cynamon, proszek do pieczenia, cukier i mak.
2. Krok
Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy białka na sztywną pianę.
3. Krok
Do suchych składników dodajemy mleko, olej i żółtka.
4. Krok
Na koniec delikatnie wpracowujemy ubitą pianę do ciasta.
5. Krok
Formę do babki smarujemy i posypujemy mąką. Wlewamy do niej ciasto i makową babkę pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 45 minut.
6. Krok
Możemy posypać wystudzony babka cukrem pudrem lub pokropić czekoladą.