REKLAMA

Źródło: FB: 1000 pomysłów na ciasta

Babka czekoladowa

Babka czekoladowa to prawdziwa uczta dla miłośników czekolady. Jest wilgotna, aromatyczna i pełna intensywnego smaku czekolady. Idealna na niedzielny deser, który zachwyci całą rodzinę.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 200 g Mąka Dodano do
  • 200 g cukier Dodano do
  • 200 g czekolada Dodano do
  • 200 g masło Dodano do
  • 5 Sztuka jajka Dodano do
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Natłuść formę do babki i posyp ją bułką tartą.

2. Krok

Rozpuść czekoladę na parze razem z masłem.

3. Krok

Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj do nich przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

4. Krok

Dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem do masy jajecznej. Wymieszaj wszystko do połączenia składników.

5. Krok

Przelej ciasto do formy i piecz około 60 minut, aż babka będzie gotowa. Gotową babkę wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

6. Krok

Polej ciasto rozpuszczoną czekoladą.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy