REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/9A293cWYo8cRYiO3otlw/1d6505ca4c8c0c1790e8ed3ec14f4d.jpeg)
Źródło: FB: 1000 pomysłów na ciasta
Babka czekoladowa
Babka czekoladowa to prawdziwa uczta dla miłośników czekolady. Jest wilgotna, aromatyczna i pełna intensywnego smaku czekolady. Idealna na niedzielny deser, który zachwyci całą rodzinę.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
- 200 g Mąka
- 200 g cukier
- 200 g czekolada
- 200 g masło
- 5 Sztuka jajka
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Natłuść formę do babki i posyp ją bułką tartą.
2. Krok
Rozpuść czekoladę na parze razem z masłem.
3. Krok
Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj do nich przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
4. Krok
Dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem do masy jajecznej. Wymieszaj wszystko do połączenia składników.
5. Krok
Przelej ciasto do formy i piecz około 60 minut, aż babka będzie gotowa. Gotową babkę wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
6. Krok
Polej ciasto rozpuszczoną czekoladą.