REKLAMA

Źródło: FB: 1000 pomysłów na ciasta

Babka czekoladowa

Babka czekoladowa to prawdziwa uczta dla miłośników czekolady. Jest wilgotna, aromatyczna i pełna intensywnego smaku czekolady. Idealna na niedzielny deser, który zachwyci całą rodzinę.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 200 g Mąka Dodano do
  • 200 g cukier Dodano do
  • 200 g czekolada Dodano do
  • 200 g masło Dodano do
  • 5 Sztuka jajka Dodano do
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Natłuść formę do babki i posyp ją bułką tartą.

2. Krok

Rozpuść czekoladę na parze razem z masłem.

3. Krok

Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj do nich przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

4. Krok

Dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem do masy jajecznej. Wymieszaj wszystko do połączenia składników.

5. Krok

Przelej ciasto do formy i piecz około 60 minut, aż babka będzie gotowa. Gotową babkę wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

6. Krok

Polej ciasto rozpuszczoną czekoladą.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy