REKLAMA

Źródło: arinahabich from Getty Images

Babka cytrynowa z majonezem

Niezwykłe połączenie tradycyjnej babki cytrynowej z dodatkiem majonezu. Majonez dodaje ciastu wilgotności, a cytryna – orzeźwiającego smaku.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 2 Sztuka Cytryny Dodano do
  • 250 gramy cukru Dodano do
  • 300 gramy mąki pszennej Dodano do
  • 100 gramy majonezu Dodano do
  • 4 Sztuka jajka Dodano do
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodano do
  • 1 szczypta soli Dodano do
  • polewą cytrynową Dodano do
REKLAMA

Procedura

80 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Cytryny sparz, osusz i zetrzyj z nich skórkę. Wyciśnij sok.

2. Krok

Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj majonez, ciągle ubijając.

3. Krok

Do masy jajecznej dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.

4. Krok

Dodaj skórkę i sok z cytryn. Wymieszaj.

5. Krok

Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy na babkę. Piecz ok. 60 minut.

6. Krok

Po upieczeniu babkę wystudź, a następnie podawaj.

7. Krok

Polać ciasto polewą cytrynową.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy