Źródło: NatashaPhoto from Canva
Babeczki świąteczne
To mój ulubiony przepis na babeczki świąteczne, który przygotowuję już od kilku lat na każde święta. Zawsze są one hitem wśród rodziny i przyjaciół.
Składniki
- 200 g mąki
- 170 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1⁄2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masla
- 2 ks Jajka
- 125 ml Mleka
- 1 Łyżka brandy
- 200 g kremu do dekoracji
- kilka kropel barwnika spożywczego
Najnowsze ulotki
Procedura
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, cynamon, imbir i proszek do pieczenia. Będzie to sucha podstawa dla naszego ciasta.
W garnku rozpuść masło, a następnie ostudź do temperatury pokojowej.
Do miski z suchymi składnikami dodaj jajka, mleko i ostudzone masło. Wszystko dokładnie zmiksuj.
Teraz czas na moje małe świąteczne sekrety - dodaj do ciasta łyżkę brandy. Pamiętaj, jeśli przygotowujesz babeczki dla dzieci, możesz pominąć ten krok.
Podziel ciasto do formy na babeczki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.
W międzyczasie przygotuj krem do dekoracji. Dodaj do niego barwnik spożywczy i zmiksuj.
Gdy babeczki ostygną, udekoruj je kremem.
Na końcu możesz dodać na wierzch dowolne dodatki - polecam świąteczne cukierki, gwiazdki czy choineczki.