Babeczki na Halloween
Ty też możesz upiec babeczki na Halloween w prosty sposób! Pyszne wypieki z marcepanową dynią na wierzchu, które zachwycą zarówno dzieci, jak i gości.
Składniki
Ciasto na muffiny
- 200 gr mąka razowa
- 150 gr cukier puder
- 100 ml olej roślinny
- 200 gr Puree z dyni (z puszki lub domowej roboty)
- 2 szt jajko
- 1 łyżka proszek do pieczenia
- 1⁄4 Soda oczyszczona
- 1 łyżka stołowa esencja waniliowa
- 1 łyżka mielona gałka muszkatołowa
Masło śmietankowe
- 100 gr Masło (temperatura pokojowa)
- 50 gr serek śmietankowy
- 50 gr cukier puder
- 1 łyżka stołowa esencja waniliowa
Dodatkowy
- 12 Papierowe foremki na muffinki
- 12 małych dyń marcepanowych lub cukrowych
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować ciasto na halloweenowe muffiny, najpierw ubij jajka z cukrem pudrem i dodaj olej. Wymieszać z puree z dyni.
Źródło: Youtube
Następnie dodaj wanilię i mieloną gałkę muszkatołową, a na koniec wmieszaj suche składniki, takie jak przesiana mąka, proszek do pieczenia i soda oczyszczona. Wszystko bardzo dobrze wymieszać.
Źródło: Youtube
Wlej ciasto na halloweenowe muffinki do papierowych foremek na muffinki, wyłóż foremki na muffinki i wypełnij około trzech czwartych foremki ciastem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Źródło: Youtube
Aby przygotować krem, ubić masło z cukrem pudrem, dodać wanilię i twarożek. Wlać masę do rękawa cukierniczego i pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Następnie rozprowadź krem na upieczonych ciasteczkach. Aby uzyskać ładniejszy wzór, zalecam użycie rękawa cukierniczego.
Źródło: Youtube
Na koniec umieść małą marcepanową lub cukrową dynię na wierzchu każdego gotowego ciasta dla dekoracji. W ten sposób możesz upiec pyszne słodycze na Halloween, a zarówno dzieci, jak i goście będą zachwyceni.
Źródło: Youtube