Amerykańskie ciasto Cherry Pie
Cherry pie to tradycyjne amerykańskie danie, w którym soczyste wiśnie są zapiekane w chrupiącym cieście. To idealna propozycja na deser lub podwieczorek dla całej rodziny.
Składniki
Składniki na ciasto:
- 1 łyżeczka soli
- 1 Łyżka cukru
- 225 g zimnego masła, pokrojonego na kostki
- 6 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 800 g wiśni (świeżych lub mrożonych, odkręconych i bez pestek)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1⁄2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 Łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
Najnowsze ulotki
Procedura
W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i cukier. Dodaj pokrojone masło i rozgnieć je palcami lub wymieszaj nożem, aż powstanie kruszonka.
Stopniowo dodawaj zimną wodę, łyżkę po łyżce, mieszając delikatnie, aż składniki się połączą i utworzą elastyczne ciasto. Jeżeli potrzeba, dodaj więcej wody.
Podziel ciasto na dwie części, owiń je folią spożywczą i umieść w lodówce na około 30 minut, aby się schłodziło.
W międzyczasie przygotuj nadzienie. W dużej misce wymieszaj wiśnie, cukier, mąkę, ekstrakt waniliowy, sok z cytryny i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
Wyjmij jedną część ciasta z lodówki i rozwałkuj ją na okrągłą formę o średnicy około 30 cm. Przełóż ciasto do formy do pieczenia, wylepiając je do dna i boków formy.
Wylej nadzienie z wiśniami do przygotowanego spodu ciasta.
Wyjmij drugą część ciasta z lodówki i rozwałkuj ją na okrągłą formę, nieco większą niż forma do pieczenia. Możesz wyciąć z niej ozdobne paski lub po prostu ułożyć ją na wierzchu nadzienia.
Sklej krawędzie ciasta na brzegach formy, aby dobrze się zlepiały.
Posmaruj wierzch ciasta mlekiem, co nada mu złocisty kolor podczas pieczenia.
Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku do temperatury 190°C przez około 45-50 minut, aż spód i wierzch ciasta będą złociste, a nad
Zienie będzie bulgotało i zagęszczone.
Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia przez kilka godzin, aby nadzienie dobrze się stężało.
Przed podaniem posyp ciasto opcjonalnie cukrem pudrem. Możesz podawać je na ciepło lub schłodzone.