Zupa z boczniaków
Przepis na smaczną i szybko gotowaną zupę z boczniaków.
Składniki
- 250 gramy Boczniaki
- 2 kubki Bulion cielęcy
- 2 kubki Mleko
- sól
- 1⁄4 łyżki pieprz czarny mielony
- 1 Łyżka papryka
- 70 g Masło
- 3 goździki Czosnek
- 3 Łyżki Ocet
- 2 łyżki olej
- 1⁄2 kubki Zwykła mąka
Najnowsze ulotki
Procedura
Drobno posiekaj grzyby.
Źródło: Youtube
Włóż masło (50 g) do rondla i dodaj 1 łyżkę oleju. Następnie wrzuć do garnka pokrojone grzyby i smaż je przez 7 minut. Gdy pieczarki będą usmażone, zdejmij je z kuchenki.
Źródło: Youtube
Stopniowo dodawaj mąkę do grzybów i wlej bulion oraz mleko. Wymieszaj wszystko razem i wstaw zupę z powrotem na kuchenkę.
Źródło: Youtube
Dopraw zupę solą i czarnym pieprzem. Gotować przez 15 minut.
W drugim garnku wymieszać 20 g masła z 1 łyżką oleju i płatkami czerwonej papryki. Mieszając powstanie papka, którą stopniowo dodajemy do gotującej się na kuchence zupy. Gotować jeszcze przez 5 minut.
Wlać ugotowaną zupę z boczniaków na talerz. Dodać łyżeczkę zmiażdżonego czosnku i posypać mieloną papryką.
W małej miseczce wymieszaj zmiażdżony czosnek z octem i wymieszaj.
Źródło: Youtube