REKLAMA
Źródło: Pexels
Zupa tajska
Rozgrzewająca, lekko pikantna tajska zupa.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
- 1 litr bulionu warzywnego lub kurczaka
- 1 Łyżka pasty curry tajskiej red curry paste
- 1 Łyżka oleju
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 Łyżka mielonego imbiru
- 1 posiekana papryka
- 1 posiekana cukinia
- sól i cukier do smaku
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
W garnku rozgrzać olej i dodać pastę curry. Smażyć przez około 1 minutę.
2. Krok
Dodać cebulę, czosnek, chili, imbir i smażyć przez kolejne 2-3 minuty.
3. Krok
Wlać bulion, mleko kokosowe, sok z limonki, kurczaka lub tofu i warzywa. Doprowadzić do wrzenia.
4. Krok
Gotować przez około 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie.
5. Krok
Dodać kolendrę, doprawić solą i cukrem do smaku.
6. Krok
Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym i posypać kolendrą.