Zupa szpinakowa z klopsikami
Szybka i smaczna zupa szpinakowa z dodatkiem delikatnych pulpecików z mięsa mielonego wieprzowego , marchewki i pora . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2023/01/zupa-szpinakowa-z-klopsikami.html
Składniki
Surowce
- 2 litry wywaru mieszanego
- 1 biała por część
- 1 duży marchewka
- 400 g mrożonego szpinaku
- 2 serki topione
- woda
- gałka muszkatołowa
- maggi
- vegeta
- sól
- pieprz czarny mielony
KLOPSIKI
- 600 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 jajko
- woda
- 1 łyżeczka przyprawy do mięs Knorr
- pieprz czarny mielony
- mielona gałka muszkatołowa
- maggi
- słodka papryka mielona
- ostraa papryka mielona
Najnowsze ulotki
Procedura
Czerstwą kajzerkę zalewamy zimną woda i czekamy jak się namoczy . Mięso na pulpety przekładamy do miski dodajemy do niego namoczoną w wodzie i odciśniętą kajzerkę , jajko , bułkę tartą i przyprawy . Formujemy klopsiki troszkę większe niż orzech włoski . Gotowe pulpeciki odkładamy na bok .
Gotowy wywar przelewamy do garnka , dodajemy do niego warzywa pokrojone w plasterki i zagotowujemy . Dokładamy wcześniej przygotowane pulpeciki i gotujemy około 30 minut . W między czasie dodajemy mrożony szpinak i zagotujemy na koniec dolewamy wymieszany w zimnej wodzie serek topiony . Doprawiamy do smaku . Ponownie zagotowujemy .