Źródło: Olga Mazyarkina from Getty Images
Zupa szczawiowa z jajkiem
Tradycyjna polska zupa szczawiowa z jajkiem to doskonała propozycja na ciepły, domowy obiad. Zupa ta jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa, ponieważ szczaw jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych.
Składniki
- 1 Tom szczaw
- 11⁄2 l woda
- 2 Sztuka marchew
- 1 sztuka Pietruszka
- 1 sztuka cebula
- 2 łyżki masło
- 4 Sztuka jajka
- 2 łyżki Mąka
- 1⁄2 łyżeczki sól
- 1⁄2 łyżeczki pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Kroimy warzywa: marchew, pietruszkę i cebulę.
W dużym garnku rozgrzewamy masło i smażymy na nim warzywa do momentu aż staną się miękkie.
Dodajemy do garnka szczaw, zalewamy go wodą i gotujemy do momentu aż szczaw stanie się miękki.
Przyrządzamy roux: w małym garnku rozgrzewamy pozostałe masło, dodajemy mąkę i mieszamy do momentu aż roux będzie miało złoty kolor.
Dodajemy roux do garnka ze szczawiem i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
W oddzielnym garnku gotujemy jajka na twardo.
Kiedy jajka są już ugotowane, obieramy je i kroimy na połówki.
Na koniec dodajemy połówki jajek do zupy szczawiowej.
Zupa szczawiowa z jajkiem jest gotowa do podania. Smacznego!