REKLAMA

Źródło: Olga Mazyarkina from Getty Images

Zupa szczawiowa z jajkiem

Tradycyjna polska zupa szczawiowa z jajkiem to doskonała propozycja na ciepły, domowy obiad. Zupa ta jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa, ponieważ szczaw jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 Tom szczaw Dodano do
  • 112 l woda Dodano do
  • 2 Sztuka marchew Dodano do
  • 1 sztuka Pietruszka Dodano do
  • 1 sztuka cebula Dodano do
  • 2 łyżki masło Dodano do
  • 4 Sztuka jajka Dodano do
  • 2 łyżki Mąka Dodano do
  • 12 łyżeczki sól Dodano do
  • 12 łyżeczki pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Kroimy warzywa: marchew, pietruszkę i cebulę.

2. Krok

W dużym garnku rozgrzewamy masło i smażymy na nim warzywa do momentu aż staną się miękkie.

3. Krok

Dodajemy do garnka szczaw, zalewamy go wodą i gotujemy do momentu aż szczaw stanie się miękki.

4. Krok

Przyrządzamy roux: w małym garnku rozgrzewamy pozostałe masło, dodajemy mąkę i mieszamy do momentu aż roux będzie miało złoty kolor.

5. Krok

Dodajemy roux do garnka ze szczawiem i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

6. Krok

W oddzielnym garnku gotujemy jajka na twardo.

7. Krok

Kiedy jajka są już ugotowane, obieramy je i kroimy na połówki.

8. Krok

Na koniec dodajemy połówki jajek do zupy szczawiowej.

9. Krok

Zupa szczawiowa z jajkiem jest gotowa do podania. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy