Źródło: Pixabay
Zupa paprykowa
Zupa paprykowa to doskonały pomysł na pożywne i pikantne danie, które podbije podniebienie każdego smakosza. To smaczna, kremowa zupa, której głównym składnikiem jest papryka. Doskonała na obiad czy kolację.
Składniki
- 3 czerwone Papryki
- 1 The Onion
- 1 Łyżka masla
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- sól i pieprz do smaku
- Łyżka papryki w proszku
- Opcjonalnie: śmietana do podania
- Opcjonalnie: Gałązki świeżego tymianku do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Papryki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy nasiona. Najlepiej użyć czerwonej papryki, ponieważ jest słodsza i ma lepszy smak. Papryki kroimy na małe kawałki.
Cebulę i czosnek obieramy i siekamy na drobno.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia.
Dodajemy pokrojoną paprykę i smażymy przez około 5 minut.
Przekładamy warzywa do garnka, dodajemy bulion, sól, pieprz i paprykę. Gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
Za pomocą blendera blendujemy zupę na gładką masę.
Podajemy z kropelkami śmietany i gałązkami tymianku.