REKLAMA

Źródło: Pixabay

Zupa paprykowa

Zupa paprykowa to doskonały pomysł na pożywne i pikantne danie, które podbije podniebienie każdego smakosza. To smaczna, kremowa zupa, której głównym składnikiem jest papryka. Doskonała na obiad czy kolację.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 3 czerwone Papryki Dodano do
  • 1 The Onion Dodano do
  • 1 Łyżka masla Dodano do
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • Łyżka papryki w proszku Dodano do
  • Opcjonalnie: śmietana do podania Dodano do
  • Opcjonalnie: Gałązki świeżego tymianku do dekoracji Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Papryki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy nasiona. Najlepiej użyć czerwonej papryki, ponieważ jest słodsza i ma lepszy smak. Papryki kroimy na małe kawałki.

2. Krok

Cebulę i czosnek obieramy i siekamy na drobno.

3. Krok

Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia.

4. Krok

Dodajemy pokrojoną paprykę i smażymy przez około 5 minut.

5. Krok

Przekładamy warzywa do garnka, dodajemy bulion, sól, pieprz i paprykę. Gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.

6. Krok

Za pomocą blendera blendujemy zupę na gładką masę.

7. Krok

Podajemy z kropelkami śmietany i gałązkami tymianku.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy