Zupa ogonowa z mięsem mielonym i warzywami
Dzis cos dla miłośników wielu smaków w jednym garnku. Ale wszystkie smaki są zrównoważony, żaden nie dominuje. Ja osobiście uwielbiam. https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2022/11/zupa-ogonowa-z-miesem-mielonym-i.html
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 4 duże cebule
- 1 mały słoik papryki konserwowej
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 4 ogórki konserwowe
- 50 ml ketchupu pikantnego
- 5 plastrów ananasa
- 1 zupa ogonowa
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 mały słoik pieczarek marynowanych
- 3 łyżki śmietany
- olej rzepakowy
- 1⁄2 l zimnej wody
- przyprawy do mięsa Knorr
- pieprz czarny
- Tymianek
- sól
- maggi
- vegeta
- papryka ostra
Najnowsze ulotki
Procedura
Cebulę obieramy i kroimy w piórka , podsmażamy na oleju a po chwili dodajemy mięso mielone i smażymy do stracenia surowości .
Paprykę konserwową kroimy w paski , ogórka i ananasa w kostkę , pieczarki w pół lub na 4 części . Wszystkie warzywa i ananas przekładamy do mięsa z cebulą , zalewamy zupą wymieszaną w wodzie , dodajemy ketchup i zagotowujemy . Po zagotowaniu doprawiamy do smaku przyprawami .
Na sam koniec dolewamy sok z ananasa ( możemy dodać trochę wody z ogórków jeżeli zupa będzie nam za słodka ) i do zabielenia śmietanę 30 % ponownie zagotujemy i możemy ponownie doprawić do smaku ,
Taką zupę przygotowujemy około godzinę do dwóch żeby miała czas się przegryź , podajemy z chlebem lub bagietką z masłem .